Fotografie verandert het kijken

08.14.13_Wired__Marvin-Heiferman_268-660x440

Marvin Heiferman

Foto’s, beelden hebben een enorme impact op de kijk op het leven. Vaak onbewust. Foto’s werken als een katalysator. Denk aan het gevonden jongetje Aylan dat bij de oversteek als vluchtkind aanspoelt op de stranden van Akyarlar. Het schudt de wereld wakker. Foto’s lijken voor zich te spreken, een universele taal te vertegenwoordigen, toch is dat niet zo. Hoewel sommige beelden universeler zijn dan andere, staat beeldtaal –  het kijken –  onder sterke invloed van de context. Ook werkt het niet zoiets als een achteruitkijkspiegel, want het kijken en terugkijken verandert de loop van hoe we naar dingen kijken, wat we wensen, waar we heen gaan, wat we doen, hoe we onszelf zien en wat we ons herinneren. Kortom: fotobeelden hebben enorme impact op hoe we leven en het leven waarnemen.Fotografie speelt overal een rol, in wetenschap, kunst en samenleving.  Een foto is dus veel meer dan een vastlegging van de wereld om ons heen. Foto’s transformeren je kijk op de wereld, je kijk op het leven van alledag.  download

Stof tot nadenken, vragen om bij stil te staan

Mensen passen foto’s toe in een ongebreidelde hoeveelheid situaties. Leggen daarbij allerlei criteria aan de dag om een foto te schieten, brengen een verschillende focus aan in hoe ze iets in beeld willen zetten en verschillen in hun oordeel over afbeeldingen. De komst van mobieltjes heeft beeldtaal een andere dimensie gegeven. Neem alleen al Flickr , Pinterest, Instagram of Facebook. Velen maken foto’s zonder stil te staan bij het waarom…, omdat het kan? In feite is iedereen tegenwoordig creator en / of manipulator van beelden. Dan heb ik het nog niet over photoshop of …

Door de flexibiliteit die eigen is aan dit medium, lenen foto’s zich ook goed om een dialoog op gang te brengen.

Een aantal vragen om bij stil te staan: ga eens na:

  • Wat is het verschil tussen kijken naar een voorwerp en kijken naar een foto van een voorwerp? Hoe hangt wat je ziet samen met wat er in je brein gebeurd?
  • Wat is de kracht van beelden afgezet tegenover de psychologische reactie die het op ons heeft? Welke beelden maken dat je iets wilt kopen, op iemand valt of op iemand wilt stemmen?
  • We vertrouwen en wantrouwen beelden….welke impact hebben ze op je leven? Welke beelden zijn het waard om te bewaren en waarom? Zou je tien jaar geleden hetzelfde hebben geantwoord?
  • Wat te denken van alle videocamera’s die het publieke leven vastleggen? Kies je op het vliegveld voor een boddy-chek of laat je je doorlichten en vastleggen door het poortje? Wat gebeurt er met die beelden, of met alle beelden en profielen in de social media?