Rotoscoping animatie

Ralf Hildenbeutel maakt een rotoscoping animatie. Dansers zijn Althea Corlett en Simone Schmidt, die hij in 1250 handgemaakte tekeningen uitwerkt. Regie door Miwha, Boris en Mina Seewald.

Een rotoscoop is een apparaat dat wordt gebruikt bij het maken van animaties. Hiermee film je de bewegingen van bijvoorbeeld een danser en de bewegingen worden beeld voor beeld geprojecteerd op een tekentafel. Disney’s Sneeuwwitje was in 1937 zo de eerste lange animatiespeelfilm. ook wordt de techniek ingezet voor special effect. Bijvoorbeeld het lichtgevende zwaard in Star Wars (1977).  Ook de rotoscoop is gedigitaliseerd. Zo is Rotobrush toegevoegd aan het pakket Adobe After Effects (CS5 en latere versies), maar deze film is dus ambachtelijk handtekenwerk. De rotoscopingtechniek wordt ook veel toegepast in een mix van cartoons en reality-beelden. Of om achtergronden in opnamen te wijzigen. Vreselijk bewerkelijk, als je nagaat hoeveel beelden je al nodig hebt voor een seconde film! Zo’n 24 tot 30 stuks. Voor 30 seconden – wat is dat nu ? – dus al gauw zo’n 720 stuks!