Wat eten we vandaag?

foto jacqueline de haas

Zowat de eerste vraag die mijn zoontje, toen amper drie turven groot, iedere dag stelde. Zich al verheugend op het antwoord. Nu, twintig jaar later, doet ie dat nog. Inmiddels is hij samen met zijn vriendin  bewust bezig met de kwaliteit van eten. Natuurlijk gaat er ook wel het nodige in wat niet direct in de Schijf van Vijf staat, over het algemeen letten ze er wel op en méér.

Voedsel is de lijm van de samenleving en grote maatschappelijke vraagstukken kunnen door het samen delen van eten worden vereenvoudigd. Eetcultuur is levend en is van iedereen.” Marije Vogelzang

agri meets design

De toekomst van ons voedsel

Hoe zorgen we ervoor dat we in de toekomst voldoende gezond en duurzaam voedsel produceren? Slimmer,  efficiënter en meer verbonden? Verticaal boeren, drijvende veeteelt?  Waarom gebruiken we rivieren en zeeën niet als landbouwgrond? Kunnen robots bijdragen aan een beter leven voor dieren? Hoe kan voedsel ons sneller weer gezond maken? Hoe ziet de Hollandse pot van de 21e eeuw er eigenlijk uit? Als ons voedsel verandert, veranderen wij zelf dan ook?

continuedhealthyenoughconnectedsmart2

  • weet je wat je eet?
  • waar het vandaan komt?
  • of dieren een goed leven hebben gehad?
  • of boeren hier of aan de andere kant van de wereld wel een fatsoenlijke prijs hebben gekregen?
  • of er genoeg is voor iedereen?

Food to be: een inkijkje in technologie, design, economie, gezondheidszorg, wereldvoedsel en bevolking.

Jij kent de boer, je kent de koe. Je weet precies wat er op je bord ligt.

Questionmark app via je smartphone en een streepjescode in één tel precies zien waar het vandaan komt, hoe de arbeidsvoorwaarden zijn van de producenten, hoe milieuvriendelijk het product is en wat het voor gezondheidseffect op je heeft? Maak je dan andere keuzes, ga je bewuster eten?

RIKILT, onderdeel van de Universiteit Wageningen ontwikkelt methoden om voedselfraude op te sporen. Paardenvlees of rundvlees, is dan niet langer de vraag.

Picnic, de eerste online supermarkt van Nederland, ziet het al helemaal voor zich. Nederland zonder supermarkten met een bezorgsysteem van elektrische autootjes die op bestelling jouw producten gratis komen afleveren voor de laagste prijs.

Patiënten krijgen een dieet op maat met etenswaren die perfect passen bij een ziektebeeld en een medicijnkuur in de vorm van een 3D-geprinte ziekenhuismaaltijd die precies afmeet wat de patiënt nodig heeft. [of ik dat nu zo gezellig opgediend vind…, niet echt connected toch?]

TNO is wereldleider op het gebied van food printing

Scelta Mushrooms heeft, naast andere innovaties, een poeder op basis van champignons ontwikkeld, vol van umami-smaak, wat ervoor zorgt dat de zoute smaak versterkt wordt zonder een champignonsmaak af te geven. Met dit poeder kan maar liefst 50% zoutreductie in een maaltijd worden bereikt terwijl de smaak hetzelfde blijft. Zo kunnen we weer met een gerust hart eten.

Instock voorkwam de landing van meer dan 100.000 kilo eten in de kliko. Wat Kun je nagaan wat een berg afval het scheelt wanneer alle  [  hun weg vinden naar nieuwe producten, zoals soepen of diervoeders, in plaats van te worden weggegooid?

Precision Scout, een quadcopter (zo genoemd omdat het vier propellers heeft), bekijkt heel precies vanuit de lucht of de boer zijn landbouwgrond efficiënt gebruikt.[Het lijkt me dat de boer dat zelf ook wel weet, maar over een hele coöperatie of groot gebied gezien met allerlei infrastructuur kan een helikopterblik wel eens een verrassend inkijkje geven].

Farm-in-a-box, een soort IKEA-achtige, modulaire schuur die de boer zelf in elkaar kan zetten. Met daarin bijvoorbeeld een Smart Box: een plug-and-play systeem met alles wat je nodig hebt voor een zuivelboerderij: melkapparatuur, sensoren, datacentra en energie-management.

agri meets design 2016

aan-tafel-def-def

Zie ook gerelateerd bericht: