Wanneer is een kunstwerk af?

#MetUnfinished  #MetBreuer
Te zien in The Met Breuer van 18 maart tot 4 september 2016. Onafgemaakt werk geeft een inkijkje in het maakproces van de kunstenaar. Werk kan zo ‘per ongeluk’ een eigen leven zijn gaan leiden. Bijvoorbeeld onafgemaakt uit frustratie, door overlijden of politiek ingrijpen.  Het werk kan ook opzettelijk zo bedoeld zijn. Zodat er een open eind is met de bedoeling dat de toeschouwer het werk afmaakt. Een fenomeen dat zich voordoet in werken vanaf de Renaissance tot nu.

Een kunstenaar maakt ergens in zijn maakproces de balans op en hakt een knoop door.

Hoe duidelijk is het dat het kunstwerk niet af is? Wanneer is een kunstwerk eigenlijk af? Hoe compleet wil je zijn of hoe hoogwaardig? Wanneer wordt iets overdadig of in zijn details nietszeggend? Verder aan een werk werken en het verbeteren of verprutsen? Vaak is doorgaan een goede beslissing, maar je kan ook te ver doorgaan en terug is nooit een optie. Misschien is gaaf en mooi wel saai en imperfectie, lelijkheid of onvolledigheid spannend.

DOE-DENK IDEE: zoek de getoonde werken eens op en zoom in op de vragen van hiervoor.

Met onder meer werken van : Pablo Picasso, The Charnel House. © 2016 Estate of Pablo Picasso / Artists Rights Society (ARS), New York; Gego (Gertrud Goldschmidt), Reticulárea cuadrada 71/6 (Square Reticulárea). © Fundación Gego; Sol LeWitt, Variations of Incomplete Open Cubes. © 2016 The LeWitt Estate / Artists Rights Society (ARS), New York; Lygia Clark, Bicho/Pan-Cubism Pq (Version II). © Lygia Clark. Courtesy of “The World of Lygia Clark” Cultural Association, Sao Paulo; Robert Smithson, Mirrors and Shelly Sand. Art © Holt-Smithson Foundation/Licensed by VAGA, New York, NY; Jasper Johns, Voice. Art © Jasper Johns/Licensed by VAGA, New York, NY; Jean-Michel Basquiat, Piscine Versus the Best Hotels. © 2016 The Estate of Jean-Michel Basquiat / ADAGP, Paris / ARS, New York; Louise Bourgeois, Untitled (No. 2). Photo: Christopher Burke, © The Easton Foundation/Licensed by VAGA New York; Robert Gober, Slides of a Changing Painting. © Robert Gober Cy Twombly, Untitled I–VI. © Cy Twombly Foundation.

http://www.metmuseum.org/exhibitions/objects?exhibitionId={8751a3c7-1ce6-440f-8784-68135f0d4c19}

DOE-DENK:aardig in dit kader is de werkwijze van Aukje Dekker.

Dat is mooi OMDENKEN.! Aukje Dekker keerde het proces om en legt de verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever. Die geeft aan wanneer een werk klaar is. De koper heeft de mogelijkheid om in te grijpen in het proces. Dekker verkocht lege doeken met de belofte ze te beschilderen net zolang tot de koper vond dat het ‘af’ was. Hoe langer ze aan het doek werkte, hoe duurder het werd. Dekker schreef twintig kopers aan – kunstverzamelaars, kunstenaars, schrijvers, moeders –, die ieder 150 euro betaalden voor een leeg doek, waarop in fases een kunstwerk zal ontstaan. Na elke stap heeft elke individuele koper de keuze: stick (stoppen) or twist (doorgaan). Elke nieuwe fase kost de koper 50 euro bovenop de 150 euro voor het lege canvas. De koper beslist uiteindelijk of hij de kans misloopt op een nog beter werk of dat het er niet beter op wordt.. Stick or Twist . Super concept!

Artikel in Vice. Prikkelend vind ik ook de laatste vragen van de interviewer…

Aan de slag met je eigen Stick or Twist project!  Bedenk zelf wat je voor jouw project een passende prijsstaffel vindt.. (:

Deze slideshow vereist JavaScript.

http://www.stickortwist.nl/thebook/

Advertentie