Digitale technologie ondersteunt welbevinden

3S x 3R ? =  Slimme steden, Slimme mobiliteit, Slimme gezondheid. Relatie-Relevantie-Resultaat

Technologie is meer dan een product. Technologie als oplossing of een dienst om het leven van mnensen te verbeteren en te verrijken.  Daarom is het ook zo belangrijk om gebruikers er vroeg in te betrekken.  Samen te werken met elkaar, zodat je onderweg kunt bijsturen en een andere weg kunt inslaan. Met elkaar werken aan een aanpak om kennis te verbinden en creatiever te zijn in het (leren) toepassen.

Ook in het Kunstonderwijs trekken analoge en digitale technieken steeds meer samen op, zijn deze dienstbaar aan elkaar. Kunst vormt de inspiratiebron voor veelal toegepaste, technologische innovaties. Broedkamers waar ideeën worden ontwikkeld rondom de combinatie van kunst en technologie en waaruit crossovers ontstaan. Zoals bijvoorbeeld de installatie Venster. Of de pratende muur van zorgorganisatie Amsta en de evolutie in social robots in de zorg.

 

Er rinkelt een telefoon. Het is geen smartphone maar een ouderwetse telefoon met een echte draaischijf. Mevrouw ter Haar loopt langs ‘de muur’ over de gang van Kattenburg, de afdeling voor mensen met dementie. Ze neemt op: “Ja, hallo?”, zegt ze beleefd. Aan de andere kant van de lijn zegt een vriendelijke mannenstem: “Goedemorgen, hoe gaat ’t met u? Wat gaat u vandaag doen?” Mevrouw ter Haar antwoordt: ……………………..

Het schilderij draait gedurende de dag een dagprogramma af met muziek, foto’s, video’s  maar ook rustgevende beelden en geluiden van natuur. Naast dit ‘standaard’ programma biedt de Persoonlijk Interactieve Muur (PIM) de mogelijkheid om persoonlijke herinneringen van bewoners te tonen op basis van een persoonlijk profiel per cliënt. In dit profiel zitten foto’s, filmpjes, liedjes et cetera. Met behulp van het persoonlijk profiel vertelt het schilderij het verhaal van een cliënt/bewoner en kunnen herinneringen worden opgehaald met familie, vrienden en mantelzorgers en ook met medewerkers en vrijwilligers.

Een interactieve installatie die de belevingswereld van ouderen in een verpleeghuis kan verrijken. De installatie ziet eruit als een gewoon raam. Verschillende mogelijkheden zijn uitgetest in een prototype. De scenes kunnen worden voorzien van bijpassend geluid. Een project van Tom Luyten, verbonden aan Maastricht Academy of Media Design and Technology.

Je weet dat er iets gaat komen, maar niet wat. Dat houdt je aandacht vast. Om de betrokkenheid nóg groter te maken kunnen bekenden figureren op het scherm: buurtbewoners, vrijwilligers, familie en personeel. De fietsen staan klaar voor gebruik. De fietsen zijn in overleg met een fysiotherapeut aangepast.  Het beeld van de omafiets is behouden gebleven, de fiets is alleen wat gebruiksvriendelijker gemaakt. De fietsen zorgen voor een extra beleving in de kleine wereld van mensen met dementie. Een beleving die de fietsers al trappend met elkaar delen.

Ook aan de TU/e wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van robotica in de zorg. Zelf heb ik bij herhaling ervaren hoe waardevol bijvoorbeeld het beeldschermcontact “De goede morgen en goede avond service” voor mensen kan zijn: “Goede avond, hoe was uw dag vandaag?” Interessant ook was de pilot destijds met fysio-en diëtetiek-lifestyle-begeleiding op afstand. De mogelijkheden zijn legio.

“Hoe vindt u dat robotje in huis/ Oh, heerlijk!”

 

Veranderkracht

Veranderkracht? Motivatie x capaciteit x gelegenheid = nut, noodzaak, urgentie, waardering, beloning, geloof, passie, ontplooiing, … = kennis, kunde, bevoegdheden, (hulp)middelen, … = tijd, ruimte, locatie, ondersteuning, cultuur, …

DOE-DENK IDEE: Meedenken en betrekken buurt: werkvorm / opdracht: ’t Buurtperron

Een gedachte over “Digitale technologie ondersteunt welbevinden

Reacties zijn gesloten.