Slimme schoenen

SLEM ShoelabSLEM Waalwijk 3D shoedesign

In 2017 verandert het Nederlands Schoen en Ledermuseum SLEM in een nieuw museum. Educatie, museum en shoelab vallen dan onderéén dak. SLEM Shoelab  experimenteert met lekker draagbare 3D print schoenen. Kunstenaar en designers zijn er aan het werk om technieken, materialen en machines te verkennen. Uniek in de wereld. Bij SLEM gaat het niet alleen om het ontwerp, maar ook om trendwatching en een goed businessplan met de nadruk op duurzaamheid. Er komen totaal nieuwe materialen aan die zichzelf in elkaar kunnen zetten en die ook weer afsterven als ze niet meer nodig zijn. En daarmee ook een nieuwe manier van maken. Naast 3-D printing ook bioprinting. Dit wordt nu al ontwikkeld voor toepassingen op medisch gebied zoals het kweken van organen en huid. Dat is ook toekomst voor de architectuur en ook in de schoenenproductie. ‘Waalwijk’ is in een paar jaar tijd internationaal een begrip geworden, waar mensen die iets baanbrekends in de schoenenwereld willen doen graag oceanen voor oversteken. Chinezen, Australiërs, Amerikanen, Italianen. Negen maanden lang werken ze aan een intensief, op de persoon toegesneden (master)traject, met als uiteindelijk doel een eigen onderneming.

Illustratie Marjolein Schalk

Illustratie Marjolein Schalk

Doorstart-Studenten bedenken, maken en vermarkten het. Schoenen met lichtjes erin die je stemming weergeven, bergwandelschoenen met ingebouwde gps die hulpdiensten waarschuwen als je verdacht lang niet beweegt. Een sneaker waarvan je de zool kunt stapelen: overdag een bescheiden kantoorschoen, ‘s avonds fashionable met een paar knalgele ondergeklikte zolen.

DOE-DENK-idee: zie ook werkvorm 3D Schoenen maken de man.