Scratches

20161011_095542       20161011_095708       20161011_095723

20161011_095631

Scratches is een nieuw internationaal stripmagazine en belooft een collector’s-item te worden. Net zoals het graphix-magazine Raw in de jaren tachtig. Scratches van uitgeverij Scratch Books (€ 29,90, 100 pagina’s op groot formaat) verschijnt 1x per jaar in een oplage van 2000 stuks. Kraswerk? Nee, verre van. De crème de la crème tekent erin. Hoofdredacteur Joost Swarte bewaakt de kwaliteit en die is hoog, de hoogste regionen in een verscheidenheid aan stijlen. Allen dragen de artistieke kwaliteiten van het beeldverhaal met verve uit. Internationale aandacht voor de Nederlandse en Vlaamse tekenaars is welverdiend, vandaar dat de uitgave in het Engels is. De vertaling is mogelijk dankzij de bijdrage van de beider letterenfondsen.

Tekenen in tongen

Een tekenaar heeft zijn persoonlijke manier van uitdrukken. Het tekenen is de ambachtelijke kant, het concept is hoe er met taal wordt omgegaan in de strip en wat er wordt gezegd. Tekentalen. Iedere tekenaar tekent in zijn ‘visuele dialect’.  En hoewel er wordt getekend in 33 tongvallen, is de beeldtaal goed te begrijpen. Beeldtaal is ondanks de verschillende accenten universeel.  Ook eerder naar boven gekomen talenten tekenen mee.  Mark Smeets, Wasco,  Brecht Evans, Bart Nijstad, Tobias Tak, Judith van Istendaal, Frans Masereel, Daan Botlek, Lennard Kok, Kristina Tzekova, Robert Crumb, Manolo Prieto.  Die tekende maar liefst 600 covertjes die wekelijks verschenen in de reeks Novelasy Cuentos als ook het bekende logo voor Osborne brandy. Scratches haalt jong talent uit de anonimiteit.  Scratches toont de diversiteit in dit medium. Scratches geeft ruimte aan allerlei formats binnen de strip.

Tekenen doe je met lijntjes, maar die lijntjes hoeven niets voor te stellen. Een mooie lijn is een mooie lijn. Wasco, Amsterdam

Rijk medium

In principe volstaan potlood en papier. De een maakt gedetailleerde met waterverf ingekleurde pentekeningen, een ander brengt voorwerpen en decors tot leven met contourlijntjes. Een stijl dicht op het traditionele schilderen, fotografie en geïnspireerd op het letterplankje en het alfabet. Weer een ander tekent surrealistisch een droomwereld van wonderbaarlijke wezens,  al dan niet met verborgen betekenis. Nog een ander tekent heel realistisch of abstract, gedeformeerd. De een haalt zijn inspiratie uit kinderboekenillustraties, grote meesters of oude filmposters; een ander ontleent het aan de gewone dingen van het leven of verbeeldt de hel of hemel.

Ga eens op avontuur en verken de verschillende tekentalen en mix en match tot je eigen tekendialect.

Zie ook werkvorm: lijn in de kunst