De Vader, inleeftheater

10284De Vader theaterstuk, Hans Croiset Johanna ter Steege15 maart Parktheater Eindhoven

the-father-web-2Deze theatervoorstelling komt in circa 25 landen op de planken. Dan hebben we het over de Londense West End theaterhit ‘De Vader’, geschreven door de Fransman Florian Zeller. In Nederlandse theaters te zien vanaf december 2016.

De gepensioneerde fervente tapdanser woont samen met zijn dochter Anne en haar man Antoine. Hij is tachtig jaar inmiddels. Was hij daadwerkelijk die tapdanser? Of was hij toch die bouwkundig ingenieur en heet de vriend van zijn dochter Pierre? Waarom zit hij nog in zijn pyjama? Begint hij langzaamaan gek te worden?

Het publiek beleeft het verwarrende gevoel van dementie. Zowel het gevoel van diegene met dementie als wat het betekent voor de omgeving. Alzheimer treft altijd meer dan één persoon. De Vader zorgt voor herkenbare situaties die schuren en tegelijkertijd komisch zijn. André’s karaktertrekken worden steeds markanter, terwijl zijn mores en herinneringen vervliegen. De toeschouwer komt in dezelfde verwarrende situatie te zitten als de hoofdpersoon André. In de Nederlandse productie vertolkt door Hans Croiset.

Dementie kruipt onder de huid

Alzheimer en andere vormen van dementie hebben een enorme impact en eigenlijk krijgt iedereen er linksom of rechtsom mee te maken. Met meer begrip voor de aandoening kan iedereen met enige inzet veel betekenen voor een dementievriendelijke maatschappij. De voorstelling is niet alleen kommer en kwel.

“Eigenlijk ben ik nog nooit zo dicht bij het proces van Alzheimer geweest”, aldus Johanna ter Steege, die de dochter speelt.

Ik ben jarenlang mantelzorger geweest. En inderdaad, er doen zich veel ontluisterende situaties voor. Toch waren er zeker ook mooie momenten die regelmatig ook een glimlach of warm gevoel met zich meebrachten of een inkijkje in onverwachte talenten. Maar verzoenen met dementie…. meer begrip brengt al heel veel positiefs teweeg. Ik ben benieuwd of ik me in het stuk herken.

25792CKV en Burgerschapsvorming

Een theaterstuk dat – schat ik zo in – uitwisseling op gang kan brengen in het onderwijs en binnen instellingen voor gezondheidszorg en welzijn rondom omgaan met kwetsbare en verwarde ouderen in de samenleving. want dementie raakt iedereen: als zoon of dochter, kleinkind, buren of dorpsgenoot.

Alzheimer Nederland en Samen Dementievriendelijk zijn met een informatiestand aanwezig in de theaters.