Nep echt Lascaux

Docent middelbare school verklapt geheim leerling

Als Nederlander en Francofiel ben je vast wel ooit in de Dordogne geweest en zo ja, dan staat ook een bezoek aan de grotten van Lascaux je vast nog bij. In de echte ben je echter niet geweest. De originele grot is namelijk al sinds 1963 gesloten. Alleen mensen die verstand hebben van conserveren komen er nog in. Pas in 1940 werd de oorspronkelijke grot ontdekt door de toen 18 jarige Marcel Ravidat en drie vrienden uit de omgeving. Eigenlijk is het zijn hond Robot die de grot ontdekte in de jacht op een konijn. Wat hij vond was geen konijnenhol maar een heuse grot. Slechts 24 jaar is de grot toegankelijk geweest voor het publiek. Dat was niet best. Want de horde toeristen zorgde ervoor dat het klimaat totaal werd verstoord met als gevolg zwarte vlekken op de tekeningen en algengroei en schimmels op de rotsen. Dus werd in 1983 een eerste kopie geopend. Lascaux 2. Goed voor duizend bezoekers per dag. Op 14 juli liep ik er een keer. Lascaux 3 was een rondreizende tentoonstelling. Nu is er Lascaux 4 in de buurt van Montignac op een steenworp afstand van het origineel en het groeit vast uit tot een topattractie. Een-op-een-replica – op ware grootte nagebouwd met alles erop en eraan.

Lascauxland in de Dordogne? 

20161215_120657_resizedMisschien, maar wat geeft dat? Virtual Reality is ook helemaal van nu en dan zie je een voorstelling alleen in je brilletje. Dan is dit toch wel wat anders. 900 vierkante meter aan rotspanelen, 680 schilderingen en 1500 gravures. Centimeter voor centimeter overgenomen, sterk vergroot vanaf een computerscherm nageschilderd. Streek voor streek, pixel voor pixel, kerf voor kerf. Precies zoals onze verre voorvaderen ze ooit hebben aangebracht, brachten kopiisten van beroep ze aan. Ja, dat beroep bestaat echt! Vijfendertig technici en tekenaars zijn er tweeënhalf jaar mee zoet  geweest.  Terwijl in de prehistorie zo’n 17.000 jaar geleden het begrip kunst niet eens bestond.  Toen schilderden ze met de blote vingers of bliezen de verfstoffen door een hol vogelbotje. Wat ook zo frappant is: 90% van de botten die werden gevonden stammen af van rendieren, terwijl op de wanden neushoorns, runderen, herten, paarden, bizons staan. Slechts een enkel rendier en één mens  met een vogelkop en een erectie.

Oertijd revival

Welk verhaal wordt verteld zal altijd een geheim blijven. Niemand die het kan navertellen… Waarschijnlijk gaat het om een ritueel om de goden gunstig te stemmen zodat de jachtdieren zich zouden vermenigvuldigen en de zieken beter worden.

Ben je in de buurt en wil je in de nieuwe oude grot? Boek dan je ticket in het vooruit. Centre international pour L’Art Parietal. Want in groepjes van 32 personen mag je de nieuwe oertijd verkennen. Zelfs de akoestiek en temperaturen in de grot komen overeen! Natuurlijk is er ook een 3D tour, films en een multimedia-uitleg over de grot. De echte grot is sinds 1979 Unesco Werelderfgoed.