Gezichten van dementie

dementie_afbeelding_1000x600_11Voor de tentoonstelling: ‘Gezichten van dementie’ werkte kunstenaar Herman van Hoogdalem samen met regisseur Gijs Wanders aan portretten van mensen met dementie. Misschien heb je in september de minidocumentaires gezien op TV. Een combinatie van geschilderde en gefilmde portretten. Een rijk document.

Video-portretten, o zo herkenbaar

http://www.omroepmax.nl/gezichten-van-dementie/uitzending/tv/gezichten-van-dementie-vrijdag-23-september-2016/ 

De aquarellen zijn 2.40 hoog met een kennismaking op ‘filmdoek’ van vijf minuten.

Leid – und Würde
Demnz, Leit und Wurde

[foto Horn]

Ik ben jarenlang mantelzorger geweest. De familie Wanders verwoordt het zo treffend. De worsteling die je ziet, een worsteling in eenzaamheid. Dat je geen idee hebt van hoe iemand het proces zal ervaren en ervaart. Je weet het niet, niet echt. Wat me vooral treft is wat Gijs zegt: de blijheid die je ervaart in kleine momenten en het uitstellen van het huilen. Dat herken ik. De Duitse titel van het programma luidt Demenz Gesichter voll Leid – und Würde “, ja, die twee gezichten zie je allebei. De beelden beroeren mij. De vertwijfeling, het lijden, de onzekerheid, de leegte, het loskomen van het aardse… alles wat woorden niet kunnen uitdrukken. Tegelijkertijd spreken de beelden over de kracht, het waardevolle en het liefdevolle dat in deze portretten besloten ligt. Portretten die op eigen wijze bijdragen aan respectvol vertrouwd raken met dementie in je omgeving. Een maatschappelijk thema: ertoe doen in de maatschappij. Ofwel met een moeilijke term, een inclusieve maatschappij. Een maatschappij die opneemt in plaats van uitsluit.

In taal ver weg, in gevoel zo dichtbij. Soms dichterbij dan ooit.

Herman en Gijs vertellen over hun betrokkenheid, fascinatie en persoonlijke beleving van hun naasten met dementie. Ze stellen de toeschouwer ook een vraag. Het antwoord is negen van de tien keer hetzelfde….

“Als je vader van het doek zou stappen, wat zou je dan zeggen? “

Kunst als medium in communicatie met ouderen binnen het sociale domein, verwante berichten op dit blog: