Hoe houd je je dorp prettig om in te leven

Het vak Burgerschap geeft aandacht aan hoe de democratie in Nederland werkt. Staat bijvoorbeeld stil bij de functie en samenstelling van de Eerste en Tweede Kamer, bij het kiesstelsel en de verkiezingen. De Rechten van de Mens en vraagstellingen rondom vluchtelingen. Maar ook dichter bij huis speelt er van alles waar inwoners – burgers- een hoofdrol in spelen. Wetten zijn niet in beton gegoten, die worden geïnterpreteerd. Handelen in de geest van heet dat en dit geeft ruimte aan een overheid en haar samenleving om accenten te leggen. Bovendien, een overheid kan niet alles voor haar inwoners regelen. Menskracht en / of middelen (lees tijd en geld) schieten tekort. Sterker nog, vaak hebben mensen bij problemen of mensen met problemen zelf ideeën over wat helpend is. Ze hebben daarbij misschien wel hulp nodig om zaken op een rij en voor elkaar te krijgen.

Het filmpje is gemaakt voor werkenden in de zorg en anderen die daar beroepsmatig een rol in spelen om te laten zien dat ‘zorgen voor’ ook op andere manieren vorm kan krijgen.  Aan jongeren, leerlingen de vraag er een eigen versie van te maken. Het motto ‘met samen bereiken we meer’ geldt voor iedereen, tenminste, meestal.

Zie ook elders op dit blog: