Gedicht in stop-motion, fraai!

Maak een filmpje bij een gedicht. Die opdracht kreeg Milan de Moor (14) van zijn docent Nederlands op het Stedelijk Gymnasium in Haarlem. Hij tekende met houtskool op zijn kamer meer dan 2.000 frames voor bovenstaand stop-motion filmpje over een inbreker met een fascinatie voor de schoonheid van vreemde kamers. Hij was er drieënhalve week mee bezig; Zijn klasgenoten hadden hun filmpje in één dag gemaakt, want waarom zou je er zo veel tijd in steken. Ja, waarom eigenlijk?

„Ik dacht: ik ga het gewoon doen. Maar het duurde veel langer dan ik dacht en toen kon ik niet meer terug. Ik ben heel blij met het resultaat.”

Het resultaat is zo bijzonder dat hij door de dichteres Des Vaderlands Ester Naomi Perquin via haar uitgever is uitgenodigd voor de Nacht van de Poëzie. Voor de record: hij kreeg een 9,5. Zijn inspiratiebron was William Kendridge.