Mecenas: uitsluitend vrouwen

20190204_140107-1 Volkskrant rapporteert onderzoek Mama Cash anno 2019: vrouwen nog altijd te vaak uitgesloten.

Je kunt je afvragen  in hoeverre je met je keuzen als  kunstvak- en literatuurdocent bijdraagt aan de status quo en welk effect dit heeft op de kijk op kunst en literatuur?

Enige verbetering speurbaar

Bij Nederlands grootste popfestivals is 3% van de headliners vrouw. In de Nederlandse literaire canon wordt 16% van de werken geschreven door een vrouw en 17% van de choreografen bij dansgezelschappen is vrouw. De laatste cijfers van galeries en uitgeverijen geven reden tot voorzichtig optimisme.

Vrouwelijke kunstenaars en schrijvers lopen relatief vaker tegen een glazen plafond. Napoleone werpt zich daarom op als mecenas.  Na de Guerilla Girls is dit nog altijd nodig. De Guerilla Girls passen net als Bansky in een wereld van gemaskerde actievoerders.

 

Advertentie