Lino

Het was alweer 50 jaar geleden dat ik een linosnede heb gemaakt. Nostalgie. Dat smaakt naar meer. Eigenlijk is het zo’n mooi medium. Supergastvrij onthaal door Nadja bij Atelier Indrukwekkend in Delft tijdens de DIY donderdagavond. Vandaar het kleurtje: Delfts Blauw.

linosnede atelier indrukwekkend delft

Wat heb je nodig?
• Gutslinoleum
• Een of meer gutsen
• Linoleumdrukinkt
• Een spatel
• Een inktroller
• Papier
• Een drukpers (of iets anders waarmee kan worden gedrukt, zoals  een lepel of Japanse baren).

Stap 1: Ontwerp

Stap 2: Snijden

Stap 3: Drukken

Stap 4: Drogen

 

 

Ontwerpen. Bedenk wat gaat maken. Kijk om je heen. Er zijn voorwerpen en uitzichten die je kunt verwerken. De inspiratie vind je al in je omgeving! De theepot en de chocomok stonden gastvrij voor me op tafel. Begin met een tekening. Je kunt deze rechtstreeks op het linoleum maken of eerst op papier. Voor het overbrengen van de tekening op het linoleum kun je carbonpapier gebruiken. Let bij het maken van de tekening op het volgende:
• de afdruk verschijnt in spiegelbeeld op het papier. Soms maakt dat niet uit, til er dan niet te zwaar aan. Bij letters en cijfers is dat meestal wel echt van belang, hoewel het ook verrassend kan zijn wanneer je enkele letters of cijfers juist anders hebt staan. .
• probeer in zwart-wit te denken. De linoleumsnedetechniek is een hoogdruktechniek: wat je
wegsnijdt,  wordt niet afgedrukt en blijft wit; wat je laat staan verschijnt op de afdruk en is zwart.
Voordat je gaat snijden, kun je in de tekening op de linoleumplaat duidelijk aangeven wat zwart dan wel wit moet worden. Snijd alles wat wit moet worden weg. En laat alles wat zwart moet zijn, staan. Experimenteer. Daar leer je van.

Snijden, dat doe je met een guts en die zijn er in vele soorten en maten. De gutsen hebben een nummer. Een smalle V-guts leent zich goed voor het precieze werk langs de randen; een brede, iets plattere guts is handig voor grotere witte vlakken.

Klaar met snijden? Smeer dan wat linoleumdrukinkt (eventueel kun je ook olieverf gebruiken ) op een gladde ondergrond, bijvoorbeeld op een glasplaat. Strijk de inkt glad met een spatel. Daarna  rol je de inktroller in met de inkt. Zorg ervoor dat er een dun en goed verdeeld laagje inkt op de inktroller komt. Vervolgens rol je de linoleumplaat goed in. Als de inkt gelijkmatig is verdeeld over de hogerliggende delen kan het drukken beginnen. Leg het papier op de linoleumplaat of leg de linoleumplaat ondersteboven op het papier (dat heb ik gedaan). Als je geen pers hebt, kun je papier en linoleumplaat aandrukken met een lepel, deegroller of Japanse baren. Je kunt ook op een T-shirt drukken. Leg dan tussen de panden een karton, zodat het niet doordrukt. Goed opspannen.

Als de linoleumsnede goed op het papier is gedrukt, kun je het papier van de plaat verwijderen en te drogen leggen of ophangen. De droogtijd is afhankelijk van de
gebruikte inktsoort. Linoleumdrukinkt is op water- of oliebasis verkrijgbaar. Inkt op waterbasis droogt sneller. Wanneer de inkt is opgedroogd, is de linoleumdruk
klaar. Heb je op textiel gedrukt , fixeer de inkt dan door het stuk te strijken met bakpapier tussen werkstuk en strijkijzer.