Kunst-kijken

Kijken, het lijkt zo eenvoudig. Het is zoiets als het vak communicatie, iedereen denkt er alles over te weten, want iedereen praat, toch… Zo is het ook met kunst, iedereen ziet wat ie ziet, of toch niet….

Het begint dan ook met bewustwording. Stilstaan bij wat zichtbaar is. Een ezelsbruggetje is om een werk systematisch na te lopen op de onderdelen vorm, inhoud en functie. dan zul je zien dat ook daartussen verbanden zijn te leggen. Een stap verder is het analyseren van de beeldelementen volgens de iconografie. Het graven naar de diepere laag van een werk, de onderliggende betekenis. Semiotiek, taaie kost, over tekens en symbolen, hoe ze werken en wat we ermee doen. Bijna de gehele canon van het Westen kent een christelijk fundament. De Bijbel werpt er licht op en is tot aan de 19 eeuw de belangrijkste bron geweest voor kunstenaars. Hetzelfde geldt voor de Griekse en Romeinse mythen en sagen. Weten is één, leren toepassen drie.

Kies een aansprekend werk en ga ermee aan het stoeien.

Vertel in eigen woorden én zet het ook op papier, hoe de beeldelementen op jou als toeschouwer overkomen. Wat doet het werk met je? Onderzoek de kunstenaar. Waarom heeft hij het werk zo uitgebeeld? Hoe is de context van het kunstwerk? De context geeft betekenis aan het werk. Welk werk heeft er veel van weg? Vragen, vragen, vragen.

Eigenlijk is Kunst Algemeen geschiedenis en maatschappijleer aan de hand van kunstzinnige werken.Via expressie door muziek, dans en beeldende kunstwerken wordt het Verhaal van de Tijd verteld. Interessant wat je op je zoektocht allemaal tegenkomt! En hoe meer je ervan weet, hoe meer je ontdekt.

Meer informatie over kijkwijzers / kunstbeschouwing vind je onder het menublad (digitaal) gereedschap.

@kunstschakel.nl

Bevragend leren, langzaam kijken

Inquiry-based-learning. Art en Inquiry. Bevragend leren, cultuureducatie, kunsteducatie, langzaam kijken, kunstbeschouwing, ontdekkend leren, slow looking. Mieke van Os. Kunstschakel.

Reflecteren kunstbeschouwend

Oppositiemodel kunstbeschouwing. Beeldelementen. Kijkwijzer, Mieke van Os, mvomieke, Kunstschakel. Kunstwaardering. Kunsteducatie, museumeducatie. Ad de visser, Burke, iconografie, kunstbeschouwing, kunstbeschrijving, morfologie, R. van Straten, Van de Waal.