Dichter en kunstenaar DOE-DENK

Variant Krantengedicht

krantengedichtKies zelf een krant. Brabants Dagblad, Volkskrant, NRC of Telegraaf. Misschien een buitenlandse krant? Je kunt je keuze ook mee laten afhangen van het soort letters dat de krant gebruikt en de opmaak van de bladspiegel, de layout. Ook kun je kijken of er op een pagina een foto staat die in het oog springt. Een buitenkansje!  Gebruik 1 pagina of de hele spread (twee tegenover elkaar liggende pagina’s). Dit is het framework voor je verdere werk. Het begrenst je mogelijkheden, maar daarbinnen krijg je alle ruimte en ligt voor jou ook de uitdaging. Je gaat op zoek naar woorden en / of regels die met elkaar een gedicht vormen. En passant krijg je oog voor de letters, woorden en beelden en hoe ze worden gebruikt. Vervolgens ga je de pagina verder opmaken rondom de geselecteerde woorden en regels.

Variant Haiku

Schilderen met je camera

Kies een schilderij, collage of schilderij van een kunstenaar uit de periode middeleeuwen, romantiek, moderne en massacultuur. Je hebt dan dus 4 inspiratiebeelden. Vertel in je dummy kort iets over waarom je die beelden hebt gekozen, iets over het leven en werk van de kunstenaars en over de stroming en stijl van het schilderij.

Kijk nog eens goed naar je beeldselectie. Ga vervolgens in je omgeving op zoek naar spots die lijken en maak er een foto of filmpje van. Probeer mooie shots te maken door te letten op het geheel of juist een detail te kiezen uit het oorspronkelijke werk dat je tot een nieuw beeld verwerkt in jouw foto. Kijk ook naar je uitsnede, standpunt en de werking van licht en schaduw. Je bent dus bewust bezig met het vertalen van je beeldselectie naar nieuw werk met je camera of mobieltje. Bedenk ook in welke volgorde je je beelden plaatst. Dit heeft invloed op de associaties en betekenis die je toevoegt aan je beelden. De verhaallijn die erdoor ontstaat.

Haiku

writing-a-scary-haiku

Maak er nu een Haiku-gedicht bij. Het mag bestaan uit één Haiku of een wat langer Haiku gedicht. De klassieke Haiku kiest in de regel voor de seizoenen. Een Haiku is een Japanse gedichtvorm en “nieuwjaar” is in Japan ook een seizoen. De moderne Haiku kan zich richten op deze vijf seizoenen,  maar richt zich voor hetzelfde geld op het kroegleven, de mode, vrede, liefde, kermis of kraakpanden. Of maak een Haiku voor een feestelijke gelegenheid of juist voor steun bij rouwverwerking. Een Haiku is altijd betekenisvol of diepzinnig; in ieder geval niet banaal of oppervlakkig… Een Haiku is vaak situatie-specifiek: echt gemaakt voor die situatie. Een westerse Haiku bestaat meestal uit drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. In Japan is dit vormkenmerk echter geen standaard. Een Haiku kent vaak een verrassende wending. Dat geeft er een misschien vervreemdend effect aan.

Een voorbeeld van een Haiku

Blaadje

het ene blaadje
besluit eerder te vallen
dan het andere
———————

Liefhaiku luk gybels

In de vaatwasser
twee champagneglazen –
Happy New Year, lief!
———————-
Mijn oma
Boven het graf
van mijn grootmoeder
bidt een leeuwerik
———————-
 Carnaval
Bij het ontwaken
een handvol confetti
op het hoofdkussen.

Meer over gedichten

PowerPoint en lesmaterialen

@Kunstschakel