PREZI Compositie [Kees van Nijnanten]
PREZI Kleurgebruik [Kees van Nijnanten]
-
Maak composities van keien op het formaat 8 x 13 centimeter. Een oefening à la Bauhaus. Met composities naar de waarneming. Eerst de platte structuur uit een strakke doorgaande lijn trekken. In één beweging, haal je potlood niet van het blad; hoe kun je de spanning van de steen weergeven door te variëren met de hardheid van het potlood en de druk erop? Alleen het silhouet, de omtrek. Let eens op wat de steen doet, de richting die erin zit. Wat is het karakter van de steen? Maak verschillende composities. Varieer in de dichtheid van de stenen, maak clusters en houd het evenwicht in de gaten.
- Kies nu één compositie en schilder die in verschillende grijswaarden met quache. Vlak plat in te vullen. Je kunt meer rust creëren door gebruik te maken van het principe van de Gulden Snede. Een methode om de ideale verdeling van een lijnstuk te bepalen. Sinds de Renaissance daartoe gebruikt. Vooral de hypotenusa’s bieden houvast. De diagonalen. Een sterk lijnenspel wat kan helpen bij het bepalen van de compositie. Neem de Gulden Snede over op overtrekpapier in dezelfde maatvoering 8 x 13. Grijswaarden in potlood, > grijswaarden in plakaat, > grijswaarden met toevoeging van magenta, cyaan, citroen. Een accent. De volle kleur, mengkleuren grijswaarden, mengkleuren met hoofdkleuren. De achtergrond blijft overigens wit.
- Vervolgens enkele vormen selecteren en die weer gaan leggen in steeds wijzigende composities. Met gebruikmaking van De Gulden Snede komen tot de in jouw ogen meest optimale uitwerking.Vervolgens textuur en structuur aanbrengen.
- Deconstrueren van de compositie. Maak kopietjes van je compositie. Maak verticaal drie lijnsneden en verdeel de lengte horizontaal in vier delen. Of gebruik je Gulden Snede met hypotenusa’s en diagonalen. Knip de verschillende onderdelen van je compositie los en rangschik de onderdelen tot een nieuwe compositie, wederom op 8 x 13. Niet alle stukjes hoeven te worden gebruikt en meerdere oorspronkelijke composities kunnen in één nieuwe versie worden verwerkt.
- Blow-up maken op 80 x 100 op Steinbach papier of in acryl op doek.
6. Maak een fries van motieven. Formaatopbouw: repeterende terugkerende blokjes van 5 x 5. Ook hier zijn weer eindeloos mogelijkheden. Bepaal met een viewer van 5 x 5 interessante parten uit de kiezelcomposities en rangschik die tot een patroon. Of ontwerp bijvoorbeeld eerst met Photoshop. Wel handmatig op papier tekenen. Met herhaling van het motief, met verloop erin, met kantelingen van 90 graden, gespiegelde motieven, vermenging van onderdelen, …..
@Kunstschakel