Medelander Nederlander DOE-DENK 3

LESBRIEF-Maak-je-eigen-taal

De lesbrief is ontwikkeld door Marc van Oostendorp / Taalcanon. Van Oostendorp leerde als tiener Esperanto. Een taal die momenteel dreigt te verdwijnen. Mogelijk blijft deze behouden door de taal-app Duolingo, waarmee je Esperanto kunt leren. Achter Esperanto zat ooit het ideaal van een vredige wereldgemeenschap, die een eind zou maken aan de verschillen tussen nationaliteiten, taalgemeenschappen en religies. Die ideologische lading is afgenomen, maar idealen zijn er nog

Bedenk het!

Verzonnen talen zoals Bliss, VolapÜk,Klinglon (Star Track), Spokaans (moeilijk, moeilijk), waarbij zelfs een eigen land is bedacht: Spokanië, ergens in de Atlantische oceaan. De nationale munteenheid is de Herco (SPH) (100 toeftos). De nationale feestdag is op 23 oktober; dit wordt het Kindis-tof genoemd, wat Koningsdag betekent. Het volkslied van Spokanië heet Šark pai Erget (Land bij Erget).  Want de bedenker Rolandt Tweehuysen bedacht dat iedere taal haar eigen context heeft.

Bedenk met zijn allen een nieuwe taal, misschien ook met eigen producten (design en sustainanisme), eigen muziek of wijze van overdragen en eigen land. Kortom: alle ingrediënten voor een leuk interactief bordspel.

“Wie vaak vist, vangt er uiteindelijk zeker een”

http://www.blissymbolics.org/index.php/proverbs-in-bliss