3D Catwalk, m & o

Innovatieagenda van de mode, opgesteld door CLICK|NextFashion. Engelstalige versie met NL ondertiteling.

hoe lang tImpressie tijdlijn [bron Modekern]

Mode is….

Hiphopper, skater, nerd, alto, kakker, emo, hippie, rocker, gothic, gabber, punker. man-vrouw, …. merkkleding en (school)uniform als een vorm van (anti-)identiteit. Mode is kunst, inspiratie en techniek. Mode is ook massaproductie, lage-loon-landen en ‘fastfood-collecties’, geschiedenis, identiteit en duurzaamheid.

Mode heeft te maken met inspelen op klimaatverandering (bijvoorbeeld Anne van Galen), met zoeken naar nieuwe materialen (bijvoorbeeld Karim Adducchi en Aleksandra Lalic -menselijk haar!) en nieuwe technieken (bijvoorbeeld Neta Soreq). Met escapisme (bijvoorbeeld Gino Anthonisse en Maria Twarowska), nieuwe wijzen van vermarkten (bijvoorbeeld Martijn van Strien) en anti-mode (bijvoorbeeld Bas Kosters).

Anne van Galenkarim adduchiGino Anthonisse376128d6e94b52bc508f52fdf4b55346soreq1852497297ugly_collection_ss12_003maria twarowskamartijn van strien

gedachten leeg tFilosoferen over mode?

Mode is een vormtaal waarmee we communiceren en dat leent zich voor stof tot denken en reflectie. Mode en filosofie houden zich namelijk bezig met dezelfde thema’s: het lichaam, perceptie, het tijdelijke, identiteit, esthetiek en politieke en ethische kwesties. Het zegt iets over tijd, gender, afkomst, klasse en lichamelijkheid. Hoe zie je jezelf en wat laat je van jezelf zien? Facebook, Idols, de mogelijkheid van snelle selfies: onze wereld is omgeven door beelden, van onszelf en van anderen. Kleding vormt in de zelfuitdrukking een belangrijk element. Laat je met je kleren zien wie je bent of waar je bij wilt horen of juist niet?  Voor kleding kun je ook lezen: interieurmode, onderkleding, tassen, gadgets, accessoires. Hoe belangrijk is de invloed van modeontwerpers?  Mode is vluchtig, je identiteit niet….

Iedereen kent de functie van de stropdas; deze is formeel, zakelijk. Datzelfde object kun je anders bekijken. Waarom kleed ik me netjes of juist niet? Wat wil ik ermee bewijzen? Die vragen zijn complexer dan het lijkt. En door ze te blijven stellen, pel je steeds een laag van de betekenis af. Zelfs iemand die beweert dat mode hem of haar niet interesseert, die zal zich toch ook kleden. De kleding is eens gekocht. Iedereen heeft een relatie met kleding.

‘Koop je tweedehands, designerkleding, of bij een grote keten? Iedereen heeft een relatie met kleding.’

“Mode heeft de kracht om gemeenschappen te binden.”  (Tania Candiani)

Exactitudes van Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek

breienMode en technieken gisteren

materieMode en technieken vandaag

http://savagebeauty.alexandermcqueen.com/cabinet-of-curiosities.html

Mode en kunst als inspiratiebron

Deze slideshow vereist JavaScript.

As a muse

Mode items in musea: Europena

Ga ermee aan de slag!

@Kunstschakel.nl