3D Catwalk DOE-DENK

Is mode kunst?

http://tijdelijkmodemuseum.hetnieuweinstituut.nl/

2255Groepsopdracht: Exactitudes

Beeldbank Mieke van Os

Wanneer jullie met elkaar een Exactituted-overzicht van de groep maken, hoe ziet deze er dan uit? Bedenk zelf categorieën en maak per categorie een Exactitude-collage (met behulp van mobieltjes en printkopie).

6019

Nu ben jij aan zet. Op zoek naar jouw rolmodel.  Op zoek naar jouw basisidee.

KIJK EN VERGELIJK: Verdiep je in een tweetal modeontwerpers en hun collecties. En ‘mode’ mag je breed zien. Neem een ontwerper die jou erg aanspreekt en een die je absoluut niet aanspreekt.   Wat is het basisidee achter hun werk? Hoe verwerken ze dat in hun werk? Welke technieken en materialen gebruiken ze? Wie is in jouw ogen de allerfoutste outfit-ontwerper?

2242

ONDERZOEKEN-DOEN-ONDERZOEKEN-DOEN-ONDERZOEKEN-DOEN… : Jij bent de expert in het visualiseren van jouw concept, gebaseerd op trendanalyse en trendonderzoek.  Jouw keuzes zie je terug in jouw werk, in beeld, in sfeer en uitstraling, rekening houdend met jouw eventuele opdrachtgever, jouw ‘boodschap’ en de mentaliteitsgroep die je voor ogen staat. Hierin spelen kleur, materiaal, beeld, vorm en stijl een grote rol evenals ethiek en esthetiek.

 • Richt je je meer op ready-to-wear? Welke doelgroep heb je dan voor ogen? Of wil je een bepaald statement maken met jouw werk? Welk en waarom? Wil je maatschappelijke issues aan de kaak stellen en met jouw ontwerp jouw boodschap overbrengen? Of neem je een bepaald thema als rode draad? Welk dan en hoe kun je dat uitwerken zonder het al te letterlijk te nemen?
 • Wat kan jouw basisidee zijn? Hoe zou je dat omschrijven?
 • Wat of wie zijn / kunnen  jouw inspiratiebronnen zijn?
 • 5464

  MAAK JOUW EIGEN MOODBOARDS: Je kunt hiervoor ook een Instagrampagina of Pinterest-pagina aanmaken. Hoe zou jij er bijvoorbeeld uitzien als je een digitale of virtuele outfit kon maken? Of hoe zou je er in dat geval graag willen uitzien (anders dan in de kleding kleding en accessoires die je gewoonlijk draagt) ?

 • Knip en plak niet zomaar wat, want zoals gezegd, het beeld zegt – hoe dan ook- vooral ook iets over jouzelf! Hoe kan ‘goed’-fout jouw denken scherpen, jouw helpen uit je comfortzone te komen?

Kleurkaart / kleuronderzoeker 

Materiaalkaart / materiaalonderzoeker 

Vormkaart / vormonderzoeker

Deze slideshow vereist JavaScript.

 • Illustratie Karin Ohlsson

  Illustratie Karin Ohlsson

  Stofbewerking

 • Zoek minstens twintig voorbeelden. Welke materialen en technieken ga je toepassen? Dat komt nauw. Een simpel voorbeeld: een broek in stug zwart leer komt heel anders over dan hetzelfde model in dezelfde snit in zijde.

  Hoe ga je gebruik maken (of niet) van ritme, herhaling, spiegeling, patronen, restvormen, vlakverdeling? Veel kunstenaars – waaronder Matisse, Chagall, Miró, Dali, Picasso, Warhol en vele anderen – hebben zich ook beziggehouden met stofontwerp.

 • lichaam2Mix en match en maak kleine schetsontwerpen. Voor de stand-weergave kun je elkaar als model gebruiken.

Trucje: modetekenaars werken met een andere verhouding van het lichaam. Normaliter wordt uitgegaan van ‘8 hoofden in een lichaam’, bij modetekenaars is dat 9 tot 10.

Trucje: zoek hulplijnen door een potlood dat je met gestrekte arm in de hand houdt, in de juiste richting te houden. Zet de gevonden richting over op je papier (eventueel met behulp van een ander potlood).

Ook lengtes kan je met behulp van deze methode overbrengen. Je kunt de afstand meten tussen het topje van de duim en het einde van het potlood en dit daarna in de goede maatverhouding overbrengen op je papier.

 

 

 • Met welke bedrijven of personen wil je graag samenwerken?  Welke opdrachtgevers mogen jou wel wakker maken? Waarom?

 • Wat kun je doen om de kracht van jouw beeld te versterken? Welke muziek, modellen, presentaties, licht, decor, illustraties, foto’s, stage-mediabewerking, styling,  ….  Ga maar eens na hoe modemerken hierin te werk gaan. Of modebloggers en modevloggers.

  Hoe dragen dit soort elementen bij aan jouw basisidee en beeld?

  PROTOTYPE: maak je eigen prototype en gebruik daarvoor je uitgangspunten en moodkaarten!

Reflectie

Heb je door dit onderzoek meer aanknopingspunten over hoe je door je keuzen in je ontwerp invloed kunt uitoefenen op gedrag en de perceptie van mensen en de omgeving daarop? En over hoe je dit kunt combineren met je eigen ideeën, overtuigingen en interesses?

Modemusea  

[bericht elders op dit blog]

Audax Textielmuseum Tilburg, Nationaal Vlechtmuseum, Nederlands leder en schoenen museum, Het Tassenmuseum, Vijzelstraatmuseum, Haags Gemeentemuseum, Museum voor Naaldkunst, MIAT Gent (B), Modemuseum Hasselt (B), Musée de la Mode et du Textile (F), Fashion & Textile Museum London (UK).

Opleidingen

Ben jij erg geïnteresseerd in Mode en Design? Dan zijn dit misschien opleidingen waar je eens een kijkje kunt nemen: