Thema identiteit

Wie ben ik nou eigenlijk? En is dat wie ik wil zijn? Wat wil ik zijn? Hoe wil ik me presenteren aan de buitenwereld?

Met zelfconcept wordt het beeld dat je van jezelf hebt bedoeld. Het zelfconcept is de optelsom van alle zelfschema’s

Met zelfwaardering wordt bedoeld hoe je over jezelf denkt. Er worden drie soorten zelfwaardering onderscheiden: Performance waardering; Verschijning waardering; Sociale waardering.

  1. Het ideale zelf; dat wat de persoon zelf wil zijn, gebaseerd op eigen verlangens en wensen
  2. Het zou moeten zelf; dat wat de persoon denkt dat anderen hem willen zijn, gebaseerd op verantwoordelijkheden naar anderen

Met sociale identiteit wordt bedoeld hoe je jezelf presenteert aan anderen. Sociale identiteit is het zelf dat we aan anderen laten zien. Hiermee creëert men een impressie, zodat anderen weten wie men is en wat men kan verwachten. Het verschilt van zelfconcept om het observeerbaar is.

Magazine 2019

Elementen die te maken hebben met identiteit:

  1. Identiteitsbewijs
  2. Zelfportretten
  3. Online identiteit
  4. Verhalend (groeps)portret
  5. Culturele identiteit
  6. Huisstijl

Wanneer je jonge kinderen vraagt zichzelf te beschrijven doen ze dit meestal in termen van waar ze wonen, hun leeftijd, geslacht, hoe ze eruit zien et cetera. Adolescenten beschrijven zich meestal in termen van persoonlijkheidskarakteristieken, hun overtuigingen en kwaliteiten dat een uniek portret schetst.

Er bestaan diverse mythes rondom zelfwaardering:

  • Hoge zelfwaardering is gecorreleerd met alle positieve karaktertrekken (zelfwaardering hoeft niet overeen te komen met mening anderen)
  • Hoge zelfwaardering promoot hoge schoolresultaten
  • Hoge zelfwaardering promoot succes op het werk
  • Hoge zelfwaardering maakt een persoon aantrekkelijk (personen maken alleen sneller contact met vreemden)
  • Lage zelfwaardering is een risicofactor voor drug- en alcoholmisbruik en te vroege seksuele contacten
  • Alleen personen met een lage zelfwaardering zijn agressief (hoge zelfwaardering kan uitmondden in narcisme: correleert hoog met agressie)

afbeelding 1 en 2: Kunstproject van de kunstenares Efrat Zehavi, genaamd Passportraits. Afbeelding 3: een foto van de Nederlandse fotograaf Hendrik Kerstens. Afbeelding 4: een schilderij van Michiel Jansz van Mierevelt, uit de 17e eeuw. Afbeelding 5 en 6:

Foto’s die gemaakt zijn door de Nederlandse fotograaf Ruud van Empel. Afbeelding 7: Foto’s van de Nederlandse fotograaf Hans Eijkelboom. Afbeelding 8: een collectie uit 2009 van de Japanse modeontwerper Junya Watanabe. Afbeelding 9: wen bord uit de Chinese Ming periode.  Afbeelding 10 en 11: twee Delfts Blauwe borden van aardewerkfabriek de Porceleyne Fles. Afbeelding 12: het kunstwerk ‘Dropping a Han Dynasty Urn’, van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Afbeelding 13 en 14: Een ‘vloer van zonnebloempitten’, een kunstwerk van Ai Weiwei uit 2010.