4D We The Explorers, t & a

OSIRIS-REx-Mission-Logo-with-Partners OSIRIS-REx-Spacecraft-at-Bennu

 

Ruimtereis

Hoe ziet de Osiris-REx eruit?

Klik om toegang te krijgen tot OSIRIS-REx-Paper-Spacecraft-Model-Simple-Version-Small.pdf

De ruimtereis van Osiris

ifkune9

info tKracht van een miljoen atoombommen

15 februari 2013: een meteoriet slaat in boven het Oeral-gebergte in Rusland. De enorme explosie ver weg boven de bergen veroorzaakte een schade aan meer dan 3000 huizen in zes steden in de regio; 1200 mensen raken lichtgewond door rondvliegend glas van gesprongen ramen. De grootste inslag in de moderne tijd was in 1908, ook in Rusland. Toen kwam een komeet neer in Siberië. In een gebied zo groot als Limburg werden meer dan 80 miljoen bomen omvergeblazen. Er vielen geen gewonden, omdat het gebied vrijwel onbevolkt was. In 2013 raast er een Asteroïde langs de aarde….ofwel een Near Earth Orbit-asteroids of NEO. Eén zo’n NEO zou 65 miljoen jaar geleden de dinosauriërs hebben weggevaagd. Niet verwonderlijk: een asteroïde beweegt zo snel dat de inslag van maar één kubieke kilometer rots al evenveel energie vrijmaakt als miljoenen atoombommen.

PS. kubieke kilometer km3 =1000 x 1000 x 1000m

Doet dit je denken aan de Paramount-film Deep Impact?

123709_276_1101225508818-stillsStel dat Bennu op de aarde zou vallen, wat dan? Bennu heeft een hoogte hoger dan het Empire State Building en de breedte van 2x The Golden Gate Bridge… Pas vanaf een kilometer doorsnede wordt de schade zo groot dat de beschaving gevaar loopt. Bij een inslag van een asteroïde van zo’n 1 km komt nog steeds meer energie vrij dan bij de ontploffing van alle kernwapens ter wereld. Trouwens, iedereen kent de grootste inslag ooit. Want dat is de maan.

Lees antwoorden op vragen als:

Hoe snel vliegt het ruimtevaarttoestel de ruimte in?

Wat hoopt het Osiris-REx-team aan te treffen of te vinden op de asteroïde?

Hoe kom je aan het werk in de ruimtevaarttak?

Wat voor gevaren heeft de robot het hoofd te bieden?

Komen onze oceanen van kometen?

Het probleem met reizen in de ruimte: de mens

mars-reizen

  • Ons evenwichtsorgaan raakt in de war van gewichtsloosheid.
  • Kosmische straling kan het DNA  beschadigen en stralingsziekten met zich meebrengen. Want de interplanetaire ruimte is vol kosmische straling en alles doorborende objecten.
  • De maag werkt minder goed tijdens gewichtloosheid, met gevolgen voor de opname en vertering van voedingsstoffen
  • Omdat astronauten minder drinken plassen ze minder met kans op nierstenen.
  • De gewichtsloosheid en inactiviteit maken dat er meer calcium uit de botten wordt afgevoerd en spiermassa wordt afgebroken.
  • De spieren in de rug strekken verder dan normaal, wat mogelijk rugklachten geeft.
  • Oogzenuwen zwellen op door verschuivend hersenvocht, wat de oogbol wat platter maakt en de astronaut meer bijziend.
  • Bloedvolume en rode bloedcellen nemen 10% af, wat bij een landing tot een te lage bloeddruk kan leiden.
  • De mentale gesteldheid wordt echter het meest op de proef gesteld.  Wie naar bijvoorbeeld Mars gaat is 40 miljoen kilometer van de aarde verwijderd! Een jaar vliegen! Dus frustratie afreageren op elkaar is een wezenlijk gevaar.
  • Astronauten slapen  korter, terwijl de dag langer duurt. Hoe dat uitpakt op het bioritme weet niemand. Normaal slaaptekort brengt al veel verschijnselen teweeg: mensen worden er drukker, dommer en dikker van.

Heb jij suggesties hoe je thuis wat minder ver kunt laten lijken? Tijdens de reis in een soort winterslaap? …. Of welke oplossingen kun je bedenken om te maken dat de straling op Mars de astronauten niet bij de kladden vat?

Tijd voor wat luchtigers! 

messages-to-bennu-asteroid-namesDe lancering van OSIRIS-REx met de Asteroid Sample Return Mission naar de Asteroïde Bennu is op 23 september 2016. Aan boord gaan kunstwerken mee op een chip die in de ruimte blijft voor een superlange tijd, ver nadat nadat het ruimteonderzoek in 2023 is afgerond en de shuttle met ruimtemonsters terugkomt. Hier een indruk via Twitter. Dit werk is gemaakt door leden van een LinkedIn-groep waar ik aan deelneem. En in deze capsule gaat het werk mee de ruimte in!

Dear all, Cynthia, Kate, Sharon, Magdalena, Roni, Joel, Mary, Margot: contemplative, privileged to be able to follow the development at first hand, now look forward to the next project. I’m in!we share the ancient skies

Bennu we the explorers

Een museum in de ruimte?

Zo vreemd nog niet. Het Louvre denkt er zelfs aan een buitenaardse spot te openen in 2036. Dit ter onderstreping van haar betrokkenheid bij en visie op de toekomst van kunst. Of het er echt van gaat komen, waarom niet eigenlijk?

louvre lune

Meer weten en opzoeken: ckafe ruimtevaart

Ga ermee aan de slag! DOE-DENK 1

DOE-DENK 2

DOE-DENK 3

@Kunstschakel