4D We The Explorers, DOE-DENK 2

planetoide-tijn

24-12-2016 BREDA Domien Verschuuren, Tijn Kolsteren en Frank van der Lende 3FM djs. Glazen Huis 2016. Foto ANP KIPPA SANDER KONING.

24-12-2016 BREDA Domien Verschuuren, Tijn Kolsteren en Frank van der Lende 3FM djs. Glazen Huis 2016. Foto ANP KIPPA SANDER KONING.

Tijn Kolsteren

Tijn Kolsteren wordt geëerd. Een Planetoïde draagt zijn naam. Tijn leed aan terminale hersenstamkanker en bedacht in december 2016 een actie. Tegen betaling nagels lakte hij nagels voor de Glazen Huis-actie van Serious Request. Heel Nederland volgde dat voorbeeld. In zijn eentje haalde hij een enorm bedrag binnen.

Rotsblok Tijn heeft een doorsnede van zo’n elf kilometer. Hij draait in een baan om de zon, tussen Mars en Jupiter. Met het blote oog zie je hem niet, daar heb je een supersterke telescoop voor nodig. Planetoïden zijn héle kleine planeten. Ze draaien rondjes in het zonnestelsel. Er zijn ongeveer een miljoen planetoïden bekend. Ruim twintigduizend daarvan hebben een officiële naam waaronder die van Johan Cruijff en André Kuipers. Ook Harry Mulisch, Vondel, Van Gogh, Rembrandt, Anne Frank, Erasmus en  Wubbo Ockels hebben er een op hun naam staan. Die namen worden gegeven door een groep van vijftien astronomen van de Internationale Astronomische Unie.

Stel je ontdekt zelf een nieuwe Asteroïde. Hoe heet jouw Asteroïde?

VERKENNEN: maak een mindmap. Alleen of in groepjes. Zet de naam van jouw / jullie Asteroïde in het midden en ga lekker verder met fantaseren. Vul maar in: hoe ziet die eruit?  Waar denk je aan?

Wat weet je al over de ruimte?
  • Welke Asteroïden van bekende Nederlanders zijn er al?
  • Is de aarde ook een Asteroïde? Asteroiden, planeten sterren,… Wat zijn zoal verschillen? Wat zijn de verschillen tussen de aarde en andere planeten? Wat is hetzelfde?

Over jouw Atseroïde: waar staat deze en hoe ziet die er verder uit? Groeien er dingen op, wonen er mensen, dieren of andere spannende buitenaardse wezens? Is het er warm, koud, nat of droog? Wat zou je er kunnen horen?

ONDERZOEKEN: Neem daarbij de Aarde of een stukje Aarde in gedachten. Wat is of gaat er op jouw Asteroïde anders? Waarom is dat? Wat heb je nodig om dat te onderzoeken?

  • Wat voor klimaat heerst er? Wat hoort er allemaal bij het klimaat? Wat heeft er invloed op?
  • Is er leven? Hoe ruikt het er? Wat voor geluiden hoor je? Wat is er eigenlijk nodig voor het ontstaan van leven in de ruimte?
  • Hoe zien de mensen die er leven eruit? Hoe kleden zij zich en waarom zo?
  • Hoe komen zij aan voedsel en wat ‘eten’ ze?
  • Hoe bewegen dieren en mensen zich voort?
  • Wat wil je nog meer weten?

ONTWERPEN:

  • Maak een informatieposter, een Padlet, een Pinterest-pagina,  een Kahoot of een Pecha-Kucha over deze Asteroïde.
  • Maak een dier of object wat past bij jouw nieuw ontdekte plek. Wat heeft het nodig om op jouw plek te leven en zich te verplaatsen?

 

Het weer in 2030@

@Kunstschakel.nl