Identiteit in de kunst II DOE-DENK

Karel Appel, de Uilen

Karel Appel, de Uilen

Frans Hals- Malle Babbe

Frans Hals- Malle Babbe. 17e eeuws spreekwoord “Zo beschonken als een uil”

Jan Mankes, Grote uil op scherm

Jan Mankes, Grote uil op scherm

Jeroen Bosch , Blodewedd, uil figuren

Jeroen Bosch – Uil-figuur, naar het Keltische sprookje Blodeuwedd

Een uiltje knappen, de wijze uil, uilskuiken….

gedachten leeg t

De uil spreekt tot de verbeelding. Onverstoorbaar geruisloos  jaagt  hij ‘s nachts op zijn prooi en laat zijn onheilspellende roep horen. Met zijn doordringende blik kijkt hij je aan. Hij kan zijn kop bijna helemaal ronddraaien om zijn omgeving in de gaten te houden. De wijsheid van de nacht, een niet-logische wijsheid, een kunstzinnige wijsheid die helpt de ongrijpbaarheid van het leven een plaats te geven.De vogel van de godin Pallas Athene.

Dubbelzinnige symbolische betekenis

Symbool van wijsheid (uil)  en van dwaasheid (uilskuiken), van beheersing en van bandeloosheid, van onverstoorbaarheid en gevoeligheid, van helder verstand en van duistere krachten. In volksverhalen is de uil vaak een angstaanjagende, ongrijpbare metgezel van de mens. Hij wordt geassocieerd met de dood en met zwarte magie. Heksen houden (van) uilen en de roep van een uil kondigt de dood of ander onheil aan. Oehoe…

26254

  • Welk dier spreekt jou aan of past bij jou? Waar staat jouw dier voor? Welke eigenschappen of attributen (kenmerkende spullen) kun je toeschrijven aan jouw dier? Zoek het eens op in een boek over symbolen en attributen.  Bijvoorbeeld:
  1. “De verborgen taal van kunst” [ISBN 9789043903790] 
  2. “Het boek der symbolen” [ISBN 9789461300478 / 9783836533089 ]
  3. “Iconografisch handboek” [ISBN 9789074310055 ]
  4. “Christelijke symboliek en kunst” [ISBN 9789022840177 ]

Een totale mismatch? Kijk eens of je een alternatief dier kunt vinden dat goed aansluit bij jouw beeld over jouzelf (identiteit) of bij het beeld dat anderen over jou hebben (imago).

  • Maak een collega waarin je jouw dier verwerkt. Als je het af hebt, bedenk je er zelf een spreekwoord bij. Een spreekwoord dat past bij het dier, bij jou én de afbeelding als geheel. Het mag ook een nieuw zelfbedacht spreekwoord of gezegde zijn!
  • Een verwante werkvorm elders op dit blog is: 3D Totempaal.

@Kunstschakel