Identiteit in de kunst IIII DOE-DENK

Opwarmer: groepsactiviteit stereotypen https://mymodernmet.com/joel-pares-judging-america/

Opwarmer: groepsactiviteit https://www.moma.org/learn/moma_learning/themes/investigating-identity/

centaur hoorns….

 

In mode speelt identiteit een grote rol. Velen drukken er hun ‘zijn’ mee uit. Iemand kiest voor een outfit om zich te onderscheiden of juist te tonen ergens bij te willen horen.

Volgens modecriticus Suzy Menkes is het het thema van de modeshow van Gucci voor de winter 2018 ‘Identiteit’. Een thema dat gaat over wie we zijn en / of wie we willen worden. De show is een mix van gender-stereotypen. Van codes die worden gehutseld tot een nieuw beeld, een nieuwe code.  Het  hoofd van het model en tas lijken als twee druppels water op Fred en George Wemel, de tweeling in Harry Potter. Dit kan bijna geen toeval zijn …. Hoe hun identiteit zich verstrengeld heeft, blijkt uit hoe de tweeling zichzelf gekscherend noemt:  “Gred” en “Forge”. Bij tweelingen speelt al gauw de vraag: wat is nurture, wat is nature? wat is aangeboren of aangeleerd? Hoe zit dat bij jou denk je?

Ver voor het stadium van photoshop dook het beeld van ‘kip zonder kop’ ook al op; in de 19e eeuw in de Victoriaande tijd was het een kleine hype. Door verschillende foto’s te combineren kregen ze dit beeld voor elkaar. Ook toen werd letterlijk gespeeld met images, met illusie en met imago’s ook.

Madame Tussaud Epke Zonderland foto ANP

En ja, ook bij Madame Tussaud is iets soortgelijks aan de hand.  Wonderlijk hoe iedereen zijn evenbeeld omarmt.

What do you want from me

 

Bruce Jenner wordt Caitlyn Jenner.

Het gender-vraagstuk dateert al van ver voor nu. Zo was het de thematiek van kunstenares Claude Cahun (1928). Centraal in haar oeuvre staat de omkering van rollen wat betreft geslacht en seksualiteit.  Nu zouden we haar het label transgender meegeven, hoewel ze zichzelf ziet als zonder sekse. “Neutre”. Al gauw denk je ook aan werk van Grayson Perry. grayson perry

Tweeslachtigheid komt ook terug in de songregels van David Bowie, legendarisch om zijn androgyne alter ego’s:

“You’ve got your mother in a whirl / ‘Cause she’s not sure if your a boy or a girl”

 

Zoeken wie je bent. Aansluitend bij het thema herkenning en vervreemding.

Beeld van je eigen identiteit

 

Invalshoeken, zoals:

Verschijningsvorm, zoals:

Materialen, zoals:

Zelfportret

Innerlijk

Uiterlijk

Zelfbeeld

“Peer pressure”

Zelfpromotie

Avatar

Illusie

Standpunt

Close-Up

En face

En profil

En trois quart

Verkleden

Metamorfose

Schmink

Poseren

Spiegel

Achtergrond

Silhouet

Cartoon

………………..

Sokkel

Sculptuur

Relief

Social media

Televisie

App

Abri

Collage

Assemblage

Schilderij

Installatie

Film

Papier en karton

Hout

Textiel

Mixed-media

Foto’s

Objets-trouvés

Souvenirs

Afvalmateriaal

Markeer in de eerste kolom de invalshoeken die jij interessant vindt om verder uit te werken in een moodbord. Markeer in de tweede kolom welke verschijningsvorm je interessant vindt en in de derde kolom welke materialen je zou willen gebruiken. Vul de kolommen aan met een aantal eigen ideeën. Zoek inspirerende plaatjes, maak schetsjes en notities. Werk schetsmatig en snel: schetsjes hoeven niet perfect te zijn.Voeg eventueel materiaalproefjes toe. Werk je idee zorgvuldig uit.