Het Koningsbos, 2015. Het sierhekje met Lindeboom is een troonwisselingsmonument te bestellen door iedere gemeente in Nederland. Ontworpen door Margot Berkman. Een iniatief van Stichting Nationale Boomfeestdag (BFD) en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV). De eenheid wordt in etappes geplaatst.
Virtuele Koningsbos
Het Virtueel Koningsbos is een bos waar verhalen en mensen samen komen. Dit bos bestaat uit geschilderde bomen gezien door de ogen van jong en oud. Bomen vormen samen een bos en de mensen met hun herinneringen en verhalen een kleurrijk palet. Zo ontstaat een uniek verhalenbos.
http://www.virtueelkoningsbos.nl/
Op de site is een afbeelding van het bos van bovenaf te zien in de vorm van een kroon. Ieder stipje vertegenwoordigt een geschilderde boom. Je kunt een ‘wandeling’ maken door het bos en zodra je op een kroontje klikt, kom je meer te weten over je mede boomplanters: er opent een pop up venster met daarop de geschilderde boom, de naam van de schilder en het bijbehorend verhaaltje. Je kunt je eigen boswandeling uitstippelen. Je kunt eropuit trekken, weer of geen weer.
“Mijn droom voor ons land, inspiratie voor de Koning”
Het idee van het Virtueel Koningsbos is tot stand gekomen toen beeldend kunstenaar, Ella Steenmeijer – ze schildert zelf graag bomen – het belang van bomen onder de aandacht wilde brengen. Kinderen in haar workshops schilderden allerlei bomen. Ella vroeg zich af: hoe kan ik ervoor zorgen dat al deze geschilderde bomen permanent te bewonderen zijn? Zij stuurde haar droom in voor het droomboek dat gemaakt is als cadeau bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima in 2013. En werd geselecteerd.
Het Virtueel Koningsbos laat mensen stilstaan bij de betekenis van de natuur voor henzelf. Bomen zijn als “longen van de aarde” onmisbaar voor onze wereld.
Weg van de standaard
Er zijn bomen in allerlei vormen. Welke eigenschappen horen eigenlijk bij een boom? Is het nog een boom als er geen takken aan zitten? Of als je de boom blauw kleurt? Noem eens tien eigenschappen van een boom en ontwerp dan een boom waarbij er acht van de tien ontbreken. Een boom tekenen wordt dan een stuk moeilijker omdat je het antwoord (nog) niet weet of er nog geen beeld van voor ogen hebt. Onzekerheid is inherent aan onderzoeken en ontwerpen, aan kunst en wetenschap. Experimenteren met materialen en technieken en alternatieven bedenken is onderdeel van het creatieve proces en geeft ook weer nieuwe perspectieven. Verrassend hoe een boom kan worden weergegeven.
- boom Abdelsam Sankre, 41 jaar Syrië
- boom tekenen naar de natuur basisschool Zeewolde
- boomproject BSO Goes
- boom mevrouw Dijkstra, 92 jaar
- boom onderzoek basisschool De Zevenster Zeewolde
Ga ermee aan de slag!
@Kunstschakel