Online tools

LastPass: wachtwoordenkluis. Of Keepass.

Bingo  Bingoforrmulieren maken

Creative Commons: spelregels in het onderwijs

Yurls: je eigen startpagina maken. Tutorial.

Eduapp

Onder meer via: MOOC Social learning, Ontdekmedia: 

123D Design  

Abcya.com: woordwolk maken. Tutorial.

Amara: ondertitels toevoegen aan video’s. Tutorial.

Afstandmeten.nl:

BigHugeLab Flickr toys

Bookwidgets Tutoorial

Bubbl.us: woordweb maken. (gratis versie max 3 )

Canva infographic, format cv

Capzles: tijdlijn maken. Je kunt met meerdere mensen foto’s aan de tijdlijn toevoegen. Klik op create en new capzle. geef het een naam, een korte omschrijving , tags (trefwoorden). De inhoud (add content) kun je direct toevoegen aan de tijdlijn, kiest voor een pakketje dat uitklapt (stack), of een kort artikel (blog). De content kan van alles zijn: afbeeldingen, video’s, mp3-files, Word, Excel, Powerpoint en PDF-bestanden. Klik op upload en dan op add files en start upload nadat je het file hebt gekozen.  bij pakketje en blog doe je hetzelfde (bij blog kun je ook in het tekstveld typen). De achtergrond en kleur van je tijdlijn kun je aanpassen via design. Je kunt zelfs muziek toevoegen, nadat je die hebt geupload. Klaar? Klik op I’m finished recht boven. Wie mag het zien? Capzle privacy. Ook kun je de url eventueel kopiëren en per email versturen.

Classroomscreen: screensaver die de doelen van de les aangeeft en inzicht in de opbouw van de les.

Collage.nl : collages maken (geen registratie nodig) Tutorial

DIY Virtual Reality

DRAW IT YOURSELF  handgetekende infographics

EDPuzzle. Je eigen stem en vragen toevoegen aan een video. Je kunt gesproken tekst toevoegen op een plaats waar  studenten jouw uitleg horen. Vragen zijn in te passen in de tijdlijn van de video. Studenten moeten deze vragen dan beantwoorden om verder te kunnen. Het programma synchroniseert direct, dus de antwoorden kun je direct nakijken. Of aan het einde van de opdracht per vraag nakijken. Als flipping the classroom in te zetten door het filmpje (met de opdrachten) als huiswerk te geven. In de les de antwoorden te bespreken. EdPuzzle leerling2020-Ed-Puzzle-flyer-final

Etherpad Met de gratis versie kan met 16 personen samengewerkt worden door middel van een. een pad (werkdocument). Iedereen met de URL van de link kan mee kijken en veranderen (privacy-punt).. Er is ook een gratis professionele versie, die is voor drie personen beschikbaar, maar heeft wel de mogelijkheid om een gesloten pad te maken.

Explanine everything leerling2020-Explain-Everything-flyer-final-1

Fakebook:  ook Vincent van Gogh, Picasso of  wie dan ook kunnen een eigen facebook account hebben… In tegenstelling tot Facebook is het bij Fakebook niet de bedoeling om je eigen leven in kaart te brengen, maar juist het leven van anderen. Van historische figuren, kunstenaars, politici, uitvinders, schrijvers, wetenschappers of personages uit een film of roman. Het is hierbij de bedoeling om vanuit de personages berichten te schrijven waardoor er een goed beeld ontstaat over hun leven of over het verhaal waarin zij figureren.

Flashface app

Floorplanner: plattegrond tekenen.

Fotobabble: fotoverhaal maken (Engels, eenvoudig;)

Fotor : compillage, magazine

Framapad: teksten.

Glogster Multimedia poster maken. Tutorial

Go Animate Animatiefilmpje maken (niet gratis, maandabonnement)

Google Art: kunst kijken. Mogelijk om je eigen galerij aan te maken. Google Arts and Culture bijvoorbeeld inzoomen op details van kunstwerken, kunstenaars, objecten, tijdsgewricht, kleurgebruik et cetera

Google Charts

Google maps; een route maken. Klik op routebeschrijving, type adres waar je heen wilt in en waar je bijvoorbeeld woont, (of klik een beginpunt aan op de kaart en bij het rode icoontje het eindpunt),  klik op andere route en vervolgens op stapsgewijs, lopen, fietsen, … Met plaatjes erbij klik op voorbeeld, klik op > om stappen af te sluiten. Wil je de route delen?  Klik op het wieltje onder blokje inloggen op kaart delen en insluiten.  Dubbelklik op de link die in het venster komt en plak hem bijvoorbeeld in een email. Tutorial.

Google Scetchup

GooseChase online speurtocht maken voor maximaal 25 personen of drie teams. Scholen kunnen tegen betaling een uitgebreide versie nemen. Bedenk opdrachten en voeg de GPS-codes toe. Bepaal bonuspunten en de gelimiteerde tijd voor het spel. Je bepaalt zelf of je er een toegangswachtwoord aan koppelt of niet.

GoSoapBox quizzes, discussies, stemmen, peilingen. Ook open vragen stellen is mogelijk. De data zijn ook te exporteren als Excel-bestand, waarin je precies ziet wie wat heeft geantwoord. Tot slot kun je de antwoorden van een discussie naar jezelf mailen. GoSoapBox is gratis tot en met 30 personen.

Greenscreen: filmpje maken.

Huzzaz: gebruiksvriendelijk, geen reclame, eigen collectie (zonder slechte/ stomme/ niet relevante filmpjes ertussen). Bijvoorbeeld een collectie video’s over installaties.

Infogr.am

Jilster Tijdschrift glossy maken met school  jilster

Justapast.it: verhalen schrijven. Let op: de teksten die maakt zijn openbaar! Rechts in het menu kun je meteen de titel van je verhaal kwijt. In het bolletje onder extra aanpassingen. Die wordt dan meteen toegevoegd aan de url. Maak een printscreen zodat je de link niet vergeet of schrijf hem op. Plaatjes toevoegen? Ook die zijn dan openbaar! Klaar? Klik dan op publiceren onder het tekstvak. De tekst is later nog aan te passen. Onder notitie ‘werd gepubliceerd’ staat de opmerking: je kunt je notitie hier aanpassen met een url. Door die edit-url te delen, kun je er met iemand anders aan werken.

iEtherPad.com: teksten

Incredibox.com: rap maken: kies een geluid uit de onderste regel, sleep dat naar het poppetje, luister naar het geluid,  heeft het eerste poppetje een geluid dan krijg je er een nieuwe bij. Je kunt het poppetje laten zwijgen (luidspreker), solo (koptelefoon) of verwijderen (x) met muisklik of door muis bewegen over poppetje.

Kahoot: quiz maken.

Karaokeplay.com. Na afloop kan het opgenomen liedje bewaard worden om ze eventueel via Facebook te delen met anderen.Leerlingen zijn snel bereid Karaoke te doen voor de klas. Een redelijke microfoon en meezingen voor het digibord kan tot verrassende resultaten leiden. De liedjes variëren van kinderliedjes tot rock en het zijn er vele duizenden.

Layar: interactieve laag maken. Bijvoorbeeld toevoegen aan een poster of magazine. Of product.

Linoit: prikbordmuur

Listr. Een website waar je je lesmateriaal op een gemakkelijke manier kunt delen met je studenten. Het is ontwikkeld door Sanoma Lab en het lijkt op Tessteach (voorheen Blendspace). Door je te koppelen aan een school kun je direct met collega’s binnen de school je werk delen. De algemene lessen die beschikbaar zijn worden gedeeld met de wereld. Kijk of er geen overlap is met wat andere docenten doen en of het niet bijt met de ELO van de school.

Magisto : van foto’s een video maken

Mentimeter: stemmen tellen. Presentatie

Mindmup minsmap maken

Moovly: video en e-card maken; ook voor video’s die lijken op handgetekend.

leerling2020-Nearpod-flyer   Nearpod.nl    Met Nearpod kun je bestaand lesmateriaal in een online quiz laden en daar allerlei verschillende opdrachten aan toevoegen, zoals meerkeuzevragen, open- en gesloten vragen of een poll.

Nieuwstool.nl : krant maken. Nieuws in de klas.

Omnigraffi stroomschema’s, diagrammen,

Paint: tekenprogramma op je computer.

Pecha Kucha 20 beelden in 20 seconden kern van een  verhaal, een project, … weergeven. Een soort van visuele elevator pitch.

Picozone.nl : minitijdschrift maken

Piktochart Infographics maken

PiratePad: teksten

Powtoon video-animatie

Prezi : presentatie maken. Tutorial.

Pixton: Stripverhaal maken. je kunt zelf één personage maken in voor eigen-gebruik-versie. In 10 stappen geef je kleren, kapsel, et cetera. Verder heb je verschillende stripstijlen. Er zijn kant-en-klare sjablonen. Daarbij kun je kiezen uit extra personen uit een personengalerij. tekstballonnen invullen. Op de site vind je allerlei voorbeeldfilmpjes. Vergeet niet om op te slaan.

Popplet: woordweb maken. Klik op maak een nieuwe popplet, geef het een naam, klik op make it so, dubbelklik op het scherm om je eerste tekstballon te maken, om het tekstballonvakje zie je bolletjes- wanneer je erop eentje klikt kun je een nieuwe tekstballon maken. Met de andere tekens kun je de kleur veranderen (vierkantje), tekst toevoegen (A) een plaatje toevoegen (via toutube, vimeo, je computer, flickr), in de ballon tekenen (potloodje), de ballon vervormen (hoekteken), of een opmerking erbij plaatsen. Door de kleurtjes van de ballonnen kun je laten zien wat bij elkaar hoort bijvoorbeeld. Klaar? Klik op share. Alleen voor jezelf? Meer mensen die je zelf kiest? Of iedereen openbaar? Kies je optie en klik op het linkteken om een link te maken. Tutorial.

Padlet: prikbordenmuur. Moodboard, brainstormmuur.  Voorbeeld boekbespreking / kunstbeschouwing: Cubisme

Photosynth  Het is een programma dat in staat is verbanden tussen foto’s te analyseren en in beeld brengen. Een groot aantal foto’s, genomen in de zelfde omgeving, worden aan elkaar geplakt in `n 3D omgeving. Mooi programma voor kunstgeschiedenis en CKV. De foto’s kunnen van een omgeving als een kamer, plein of vergezicht worden gemaakt. In elk geval moet minstens 10 van de ruimte of van een object gemaakt worden. Dus ook objecten kunnen 3-dimensionaal worden benaderd. Er zijn 3 belangrijke beperkingen: Voldoende overlapping; niet teveel verschil in hoek van waaruit gefotografeerd is; foto’s zijn niet te verkleinen. Om Photosynth goed aan het werk te krijgen moet Silverlight van Microsoft op geinstalleerd zijn. Silverlight wordt direct aangeboden als die nog niet is geïnstalleerd. Het programma Photosynth is klein en is dus makkelijk beschikbaar. Het programma is gratis te downloaden op Photosynth  Voorbeeld op YouTube / Handleiding Photosynth

Poll Everywhere

PrimaryPad:

PhotoPlusx8

Reisgidsdigitaalleermateriaal

Refelectietoolbox.nl

Scrumblr.ca  een soort van memo prikbord. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor het verzamelen en rubriceren van feedback.

Sketchpad.io: kies in het menu links new. Dan heb je de keuze uit papier, dikte van de lijnen met pen, potlood, penseel; een kleurpalet, en tekenen maar. Met het gummetje rechtsboven kun je corrigeren. inkleuren kan met en zonder patroon. En met een emmertje kieper je een heel vlak vol. Let op: daar waar de lijntjes niet aansluiten, loopt de verf eruit! Door op het emoticonicoontje te klikken open je een veld waarmee je mensen, dieren, planten kunt inslepen. Of je kunt een afbeelding inladen (load your own image). Via opacity bepaal je grootte van de afbeelding.  Klaar? Dan kies je hoe je het wilt opslaan. Als PDF of als plaatsje (jpeg). Dan komt je tekening op een nieuwe pagina en kun je hem bewaren in het archief. Wil je meteen na het tekenen delen op social media, dan klik je op het wolkje. Denk er wel goed over na, want geplaatst is geplaatst. Email het anders eerst naar jezelf.Sketchboard is een tool om online tekeningen, mindmaps, roadmaps alleen of samen te maken en te exporteren. In scetchboard kun je Slack importeren.

ScetchUp (gratis)

Sciencephoto.com

Shakespeak vragen stellen en stemmen per mobieltje. Interactieve presentatie  maken, bijvoorbeeld een interactieve PowerPoint. Resultaten direct zichtbaar in je presentatie.  In groepen tot 20 studenten is het systeem gratis. Didactische handleiding / Handleiding Shakespeak

Symbaloo: je educatieve pagina’s ordenen. Kan ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld aanleggen en bijhouden van een portfolio. Of een klassenpresentatie van verschillende projecten.  Tutorial.

Smore Nieuwsbrief maken (niet gratis)

Socrative: meten van begrijpen van de les aan de hand van vragen.

Soundation tutorial audioclips; mixing

Snappet: instructie, materialen, opgaven per vak [betaaldeadaptieve tool voor de docent]

Sutori.com onder meer tijdlijn maken  Kickstarter-Sutori(1)  Je kunt er vragen in opnemen, filmpjes of een programma. Of een bepaalde stroming in de kunst of….https://www.sutori.com/story/the-classical-period-1750-1820

 

 

 

Stop Motion Studio. Stopmotion filmpje maken. (Appstore /Google Play). Je maakt foto’s die je vervolgens omzet naar een stop-motion video. Er zijn in-app aankopen voor meer functies, zoals een green-screen.

Storybird.com : prentenboek maken, gedichtenbundel maken .

StoryboardThat.com Stripverhaal maken

Storify blogmaker

Straatpatronen Een stratenplan omzetten in een patroon betondorp GitHub

Swarmsketch  Met meerdere personen digitaal een tekening maken. Kan ook gewoon analoog, waarbij iedere persoon een bepaalde lijn of stuk toevoegt en zo een gezamenlijke tekening ontstaat.

Teachery.  De tijd  bewaken, groepjes  vormen of studenten kiezen. (niet gratis!)

Tellagami: Facebookberichten maken in de vorm van een animatie. Bijvoorbeeld voor een excursie een uitnodiging. Of een verslag van een theatervoorstelling of een beschrijving van een opdracht. (Appstore)

TessTeach.com Een voorbeeld over de Renaissance   ; Nederlandse Meesters ; Maak een advertentie ; Kunst en CKV(voorheen Blendspace)  online interactieve Powerpoint. Wanneer je een account aanmaakt, doe dat dan als ‘teacher’. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om een klas aan te maken met je leerlingen door middel van een ‘class-code’. Test XperiumBlendspace geeft je als leerkracht een virtueel canvas, verdeeld in vakken. In elk van deze vakken kun je vanuit de rechter zijbalk allerlei digitale inhoud slepen; denk hierbij aan YouTube filmpjes, webpagina’s en bestanden vanuit Dropbox of Google Drive. Daarnaast kun je de vakken ook vullen met eigen tekst, en is er ook de mogelijkheid om een korte quiz toe te voegen in een vak. De vakken zijn verplaatsbaar, zodat je makkelijk je digitale content kunt ordenen. Je kunt je ‘lesson’ uiteindelijk als canvas bekijken, maar hij kan ook als een soort full-screen diavoorstelling worden bekeken. Tutorial

Titanpad: teksten.

Teleblik De audiovisuele portal voor basisscholen, het voortgezet onderwijs en het MBO. Maak eigen fragmenten met de snijmachine en toon zelfgemaakte montages in de klas

Telecomix Pad: teksten

Thinlink: via beeldmateriaal uitleg geven. Interactieve afbeelding. Aan aanklikbare punten (tags) zijn informatievenstertjes gekoppeld die zich kunnen openen om te lezen of te bekijken. Tutorial artikel maaike ZijmZie voorbeeldje Manet

Tinkercad (tekenen en ontwerpen voor 3D printen)

Todaysmeet platform omgeving maken

Toontastic Video animatie met foto’s, animatiefilmpjes, verslag in verhaalvorm, …  (Google Store)

Tricider brainstorm, argumenteren en stemmen  Uitleg ICT-idee

Typeform.com  en https://www.typeform.com/quizzes/

Videolectures Engels

Voki : een bewegend persona poppetje

Voxvote mobiel stemsysteem  Uitleg  in het Nederlands

WallWisher Leerlingen kunnen een Post-it met ideeën of onderwerpen over thema’s of lesinhoud inkomen. Alleen de eigenaar bepaalt wie wat definitief in de Wall zet.deelbaar met ruim 280 andere sociale software. (in elk geval met Twitter, Hyves en Facebook)

Webkwestie (quests) Webquest maken

Wikipedia Zandbak (oefenpagina)

Wikipedia snelcursus  Wikipedia Portaal kunst en cultuur

Wikispaces

WordItOut woordwolk, hoe vaker het woord wordt genoemd, hoe groter het verschijnt in de woordwolk.

Worldle  Ga naar wordle.net Klik op de menubutton CreatePlaats (copieer) een of meer woorden in het witte vlak Klik op de knop.  Klaar. Het plaatje kan niet bewaard worden, maar is wel met een screen-shotge makkelijk op te slaan. 43 interessante manieren om Wordle in de les te gebruiken.

WRTS Woorden oefenen, woordenlijst maken.  Een dergelijke lijst kun je dus ook laten aanleggen voor vakwoorden. De leerling kan een vakbegrip dan ook in eigen woorden omschrijven, Dit verhoogt het opslaan van een begrip.

Quark Design Ipad tool

Quizmaker :

Queeky.com: tekenen.

Yurls: digitale bronnen ordenen

Youtube Creator Studio: filmpje maken

andere 21ste skill apps

@Kunstschakel