Nederlands / Medelander DOE – DENK 4

Welk beeld komt bij je naar boven als je naar de tekst luistert? Welke nationale symbolen?

Welke drie kenmerkende woorden zou je geven aan dit lied? Vergelijk het eens met de drie woorden die je zojuist hebt opgeschreven bij het lied van Fluitsma & Van Tijn.

Lange Frans zingt nu een andere tekst dan in zijn lied met rapper Baas. Het lied is nu geschreven door Jeroen van Koningsbrugge & Dennis v/d Ven. Wat valt je op? Waarin verschilt de liedtekst met de eerdere versie?

Typhoon zingt de aanwezigen toe in de Ridderzaal bij het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk Nederland. Wat heeft dit lied gemeen met de vorige liederen als je kijkt naar de nationale symbolen? Is er sprake van overlap? Waarin wel en waarin niet?  Wat zegt dat?

Rams Nasr – Dichter des Vaderlands –  schreef een dag na Koninginnedag in 2009, waarop een verwarde man de bus van de koninklijke familie probeerde te raken en daarbij 7 mensen doodde, dit gedicht.

‘Vijftien miljoen mensen / op dat hele kleine stukje aarde / die schrijf je niet de wetten voor / die laat je in hun waarde’.

Waar zie je dit terugkomen in het gedicht? Zijn er nog meer overeenkomsten (of verschillen) tussen het lied en dit gedicht?

Luisterend naar deze liederen en gedicht: denk je dat het perspectief van de blanke Hollander, de Surinamer, de immigrant, de man of de vrouw een rol speelt in de nationalistische ‘verhalen’ die in deze culturele uitingen naar voren komen?

 

 

  • Nationaal symbool: afbeeldingen of voorwerpen die worden gebruikt om een natie te verbeelden.
  • Nationaal zelfbeeld:  het beeld dat een land (natie) van zichzelf heeft.
  • Nationaal stereotype: het beeld dat een land van een ander land heeft – vaak is dit beeld precies het tegenovergestelde van wat een land zelf wenst of denkt te zijn.

Het beeld van een land wordt gevormd door de invulling die inwoners en betrokkenen, groepen in de maatschappij, eraan geven. Hoe verandert het beeld dat een land van zichzelf heeft als slechts het beeld van één groep van de bevolking voor invulling van dat beeld zorgt? Bijvoorbeeld alleen het beeld van mannen? Of alleen het beeld van vrouwen?  Alleen het beeld van VVD-stemmers of alleen het beeld van SP-stemmers? Alleen Limburgers, Rotterdammers of Groningers?

 

Welke symbolen herken je? De Nederlander is een …..

Nederlanders, zeevaarders, handelshelden, ‘BV Nederland’ . De Nederlandse vlag wappert voortdurend…pragmatisme boven overtuiging?  Welke andere zaken zijn er te ontdekken aan het reilen en zeilen van Michiel de Ruyter? Een beeld kan kantelen door de tijd en door de bril waarmee je kijkt.

Zie elders op dit blog: dimensies.