3D Design DOE-DENK

Er worden grote innovatieve stappen gemaakt in diverse sectoren. Bijvoorbeeld in de sector groen en zorg. Denk aan de opkomst van de  food printing technologie. Zal de voedselprinter de productieketen van voedsel verkorten en versnellen? En gaan we daardoor geen aardappelen meer telen in de toekomst? En wat is de koppeling van gezondheid en voedsel? Pharma-food is in opkomst: voedsel ontwikkelen met een medische functie. Of hoe zit het met de automatisering en robotisering in de zorg? Is het dan gedaan met de ‘handen aan het bed’ en er is steeds minder personeel nodig? Medewerkers hebben naar de toekomst andere kennis nodig en ook de consument zal hoe dan ook met dergelijke veranderingen te maken krijgen. Social Design: het geeft voldoening om producten te verbeteren voor een samenleving, waarin ook mensen zich verbeteren en beter met elkaar omgaan.

Hoe maak je het verhaal van een duurzaam product nu beter zichtbaar en dus gewaardeerd bij de consument?

Vraag: Studenten van de kunstacademie Artez krijgen de volgende vraag: De melkgeitenhouderij keten – Nederland aan de geit:

Bedenk een manier waarbij we de consument bewust kunnen maken van de waarde en bijzondere identiteit van het geitenbokkenvlees en het duurzame verhaal erachter. Het zelfde verhaal geldt voor stiertjes die worden geboren.

[Eigen fotoserie geitenkaasmakerij in Heeze]

Vraag: Functional Planting:. Planten zijn meer dan alleen maar decoratie. Studenten van de kunstacademie Artez kregen deze vraag:

Bedenk een manier om verschillende functies van planten in te zetten als duurzame oplossingen voor een aantal maatschappelijke vraagstukken. Vertaal deze boodschap op een inspirerende en interessante manier, zodat overheid en burgers dit als een tweede “nieuwe” natuur integreren in hun dagelijks leven.

en / of

Hoe kunnen we snoeiafval beter benutten? Welke nieuwe oplossingen zijn er voor het gebruiken van groentevezels?

en/of

Wat kunnen we doen met 2e klasse fruit?

https://prezi.com/nta54ndfxxdb/design-4-the-fittest/

Vraag: FitDesign:

Hoe stimuleer je een gezonde lifestyle onder jongeren  …. Hoe kan design een gezonde leefstijl stimuleren?

 • Welke vragen doen zich voor rondom de leefstijl van jongeren? Wat is leefstijl, wat zijn er kenmerken van? Wat is gezondheid, wat zijn er kenmerken van? Wat heeft het een met het ander van doen? Bedenk allerlei (on)gezonde leefstijlelementen… Bedenk allerlei invalshoeken. Laat deze invalshoeken er nu een voor een op los: welke oplossingen doen zich voor wanneer je de vraag / het probleem vanuit die invalshoek benaderd? Dus kijk naar de ongezonde benadering, hoe je daar wat aan kunt doen. Beter nog: kijk naar de gezonde kant hoe je die kunt versterken of vergemakkelijken.
 • Gezonde leefstijl - hoofdbeeld
 • Kijk eens op een andere manier naar jouw omgeving. Alles is vormgegeven met een bepaald doel. Hoe en waar kan design gezondheidsdoelen ondersteunen.
 • Verzamel alle problemen / oplossingen vanuit verschillende invalshoeken. Nu je die zo bij elkaar ziet, wat levert dat weer voor nieuwe aanknopingspunten op? 
 • Brainstorm eens over oplossingen die voor eenzelfde soort probleem in andere settingen zijn bedacht? Wat kun je elders aan ideeen ‘pikken’? Kom je dan weer tot nieuwe ideeen?
 • Nu ga je verfijnen: kijk bijvoorbeeld naar de gebruiksvriendelijkheid, de originaliteit, hoe het is op te schalen, de kosten, het stimulerende effect, de inspanningen die het vraagt, … tips / tops / dips….

Vraag::

Ontwerp een kinderafdeling in het ziekenhuis, waardoor kinderen sneller beter worden.

Hoe pakken jullie de bovenste vraagstukken aan?

Maak bij het uitwerken van de opdracht gebruik van de vragen en fases zoals die in de inleiding zijn geschetst. En denk vooral ook eens voorbij het voor de hand liggende.

 • Blijf niet bij het meest voor de hand liggende idee
 • Kies niet voor de makkelijkste oplossing
 • Durf met nieuwe dingen te komen
 • Werk onderdelen verder uit
 • Bedenk welke materialen  erbij passen, hoe je die combineert en het geheel produceert

Divergentie technieken

Hoe kun je een bal gooien zo hard als je kunt en ervoor zorgen dat die terug bij je komt zelfs als die nergens tegenaan stuitert. De bal zit nergens aan vast en niemand vangt hem en gooit hem terug naar jou…
@Kunstschakel.nl