4D Erfgoedtools, z & z

erfgoedtoolsdagenmaanden-augustusRegelrecht aan de gang met gedigitaliseerd materiaal van verschillende erfgoedmusea? Dat kan. Ken je dit ondersteunend instrument al? Plein C tekent voor de ontwikkeling en je kunt er zo mee aan de gang. Op een speelse manier de aandacht richten op erfgoededucatie. Bijvoorbeeld in te zetten als opwarmertje of juist als afsluiter rondom lokaal of regionaal erfgoed. Op eigen wijze in te passen in de leerlijn.

Toepassingen

Daarnaast zijn er nog andere manieren van inzetten te bedenken, bijvoorbeeld een mix en match van verschillende musea. Of werk met eigen materiaal, bijvoorbeeld openbare kunst uit de eigen woonplaats, een eigen collectie aanleggen (en vertellen waarom je kiest voor juist die dingen), een project rondom erfgoed van opa’s en oma’s of haak eens aan bij Immaterieel Cultureel Erfgoed. Denk aan feestrituelen, oude ambachten of bijvoorbeeld  historische optochten. Zoals bijvoorbeeld de geschiedenis van Brabantsedag, een unieke activiteit in mijn eigen woonplaats Heeze.

Posters spiegelen een tijdsbeeld

Voor oudere leerlingen kan het een instrument zijn om elementen uit een tijd te ordenen of te checken: mode of posterlayouts. Want ook op affiches komen populaire cultuur en kunst samen. Het geïllustreerde lithografische affiche ontstond eind 19e eeuw in Parijs. Pioniers als Jules Chéret, Alphonse Mucha en Henri de Toulouse-Lautrec werkten in Art Nouveau-stijl, in Nederland nagevolgd door Jan Toorop en Willy Sluiter.  Het gebruik van affiches gaf het startsein voor de periode van de moderne reclame en vormgeving. Zowel de voorstelling als de belettering tonen in één oogopslag de geest en de stijl van de periode.

De inhoud kun je aansturen. In combinatie met de koppelkaarten en de reekskaarten kan de inzet worden verbreed en ontstaan weer andere mogelijkheden. Denk aan combi’s met taalontwikkeling, wereldoriëntatie, burgerschap en andere.   De Erfgoedtools,

info tMogelijk gemaakt door subsidie van Het Fonds voor Cultuurparticipatie in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit.(Immaterieel) Erfgoededucatie als rode leerlijn om kunst- en cultuureducatie aan op te hangen? Waarom wel!

@Kunstschakel