3D Schoenen maken de man, d & d

P1080222  P1080225  P1080226 Romeinse-sandaal image.php

laat middeleeuwse schoen trippen

Schoenen door de eeuwen heen

Schoenen, mode en seks gaan al eeuwen samen. Pin ups hadden vaak letterlijk niets om het lijf, met uitzondering van de hoge pump. Liefst een rode.  En ook in series als Sex and the City draagt Sarah Jessica Parker killer heels.

Aan de hand van oude schilderijen krijg je een inkijkje in hoe kleding en schoenen om een mens heen zaten en werden gebruikt. Vroeger was er een nadrukkelijk onderscheid tussen binnen – en buitenschoenen. Binnen droeg je elegante exemplaren, buiten schoof je die in een trip van hout, met een leren gesp. De poulaines,  soepele leren schoenen van zacht leer voor mannen, zijn mogelijk in de 10e eeuw ooit geïmporteerd vanuit het Midden-Oosten. Eeuwenlang goed voor schoenen met spitse punten in manuscripten en op schilderijen. De punten werden opgevuld met stro of gras om ze in vorm te houden. De trip was een soort van slipper die als hulpmiddel diende. Je ziet er een paar op het schilderij van Jan van Eycks Arnolfini Portret (1434). Dit echtpaar behoorde tot de jetset van 15e-eeuws Brugge. De trippen liggen een halve duim hoog in de hoek op het schilderij. Ze zijn vertrapt en modderig en uitgetrokken als teken van nederigheid.

Op je klompen

Ook klompen waren voor buitengebruik. Niks sexy of comfortabel. Functioneel! Ze waren er op het platteland om niet in de modder weg te zakken.  En ook in de stad bewezen de kleppertjes goede diensten, omdat ze lords en ridders behoeden voor moddervoeten als ze van hun paard afstegen. Over hun protserige schoenen trok de man een klein houten muiltje in de kleur van de laars, de zool plat en breed. Deze klapzolen hielden het vuil tegen en de hakjes boven de grond. De klapzool veranderde van functioneel in een sieritem toen dames in de 18e eeuw aan de hakken een platte zool lieten bevestigen voor de sier. Nog later wordt de klomp een statement van hippies. Dat zelfs de klomp tot sexy item kan uitgroeien toont Dakota Johnson op haar Gucci-klompen. Gucci! En Dakota Johnson die de rol van Amastasia Steel vertolkt in Fifty Shades of Grey. Van functioneel tot sexy.

Een schoen is een schoen is een schoen? Ontwerp jouw eigen schoen!zoeken 2 t

Inzoomen en uitzoomen – beeld- en trendonderzoek – doelgroepverkenning – verbanden leggen – waarnemen

  • Hoe zien schoenen er door de eeuwen heen uit? Wat zijn de trends van die tijd? Hoe passen ze in die tijd – welke tijd?
  • In hoeverre speelt mee wie de schoenen draagt of waar en wanneer deze worden gedragen?
  • Een schoen is natuurlijk een gebruiksproduct. Wat zijn ‘eisen’ die je aan een schoen kunt stellen?
  • Toch kan het veel meer tot uitdrukking brengen: macht, rijkdom, no-nonsense, sportiviteit, intimiteit, verleiding, je-eigen-ik of wat je uit wilt stralen (identiteit en imago), ….
  • Bekijk het werk van schoenontwerpers-kunstenaars-designers. ..
  • Of bekijk kleding en schoeisel in afbeeldingen uit diverse perioden. Wat zie je? Wat vind je?

Deze slideshow vereist JavaScript.

Openheid van denken – verzamelen, analyseren – selecteren:

  • Hoe maken zij gebruik van materialen, kleuren, patronen, belijning, constructies, tijdsbeeld?
  • Wat voor ‘mood’ spreekt uit hun ontwerp naar jouw idee?
  • Wat voor persoonlijkheid schuilt er naar jouw idee achter een dergelijke schoen?  Op hun website lichten zij een tipje van de sluier op: wat is het verhaal dat zij uitdragen? Waaruit halen zij hun inspiratie?
  • Zie je dat op een of andere manier terug in hun ontwerpen, in hun schoen?

Ga aan de slag!  @Kunstschakel.nlx2-9_yxjfnduwedq2nf9kx2pwz18vx2fzc2v0l19wdwjsawm_ce24f8ae x3-9_yxjfnduwedu4mf9kx2pwz18vx2fzc2v0l19wdwjsawm_be10ce68