Medelander Nederlander DOE-DENK 2

VERDIEPEN:

  • Ben je Nederlander als je het Volkslied kent? Wat is een Volkslied? Wat is een volk?
  • Wanneer ben je Nederlander?
  • Wat is dat dan: Nederlands?

DOEN: “Nederland in 100 items”

  • Tijdlijn met beelden: Je mag de tijdlijn van de Canon van Nederland samenstellen. Wat vinden jullie belangrijk dat in de geschiedenisboeken wordt opgenomen? Dat kunnen zaken zijn die al een langere geschiedenis hebben of meer recente dingen waarvan jij het belangrijk vindt dat ze in de toekomstige geschiedenis’boeken’ terecht komen. Maak een tijdlijn met beelden en noteer daaronder in één zin waarvoor het beeld staat.

Vanaf 24 oktober 2017 werken Nederlandse musea samen om met elkaar de geschiedenis van Nederland te laten zien. Onder de vlag van de Canon van Nederland plaatsen de musea topstukken in de eigen presentatie in de schijnwerpers.

  • Nederland in 100 voorwerpen, gewoonten, gebeurtenissen of uitspraken :  welke ‘100’ zijn dat dan? Denk breed: je hoeft hierbij niet alleen aan topstukken uit kunstcollecties te denken. Wat vind jij dat thuishoort in ‘100% Nederland’?

Jullie zijn curator van een tentoonstelling waarin al deze items (objecten, filmbeelden, knipsels, overleveringsverhalen, …)  samenkomen: maak samen een plan voor een expositie ‘100%’  of maak er een project van en werk de expositie ook echt uit. Voorzie ook in een of andere vorm van documentatie. Bijvoorbeeld een bijpassend kort verhaaltje,  een typisch Nederlandse uitdrukking, een rake Loesje of Plint-poster, een rap,  een gedicht op de muur, … 1+ 1 = 3.

@Kuntschakel

  • Nederland in 20 beelden: tulpen, klompen en stroopwafels

photographictreatment.com